Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A pénzünkre pályáznak az adathalászok

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Ha egy számlalevélben pontatlan adatokat, helyesírási hibákat, magyartalan mondatokat, szokatlan kéréseket, furcsa linkeket találunk, okkal gyaníthatjuk, hogy csalók próbálnak rászedni minket. 

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfeleit a vállalat korábbi nevére, az NKM Energia Zrt.-re hivatkozva az elmúlt hónapokban több alkalommal is adathalász csalások érték. Az MVM tájékoztatása szerint az ismeretlen csalók félrevezető e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználók széles körét, és olyan kényes adatokat próbálnak meg kicsalni a felhasználóktól, mint a személyes jelszavak, vagy épp a banki azonosító. Kiemelték: az MVM Next online ügyfélszolgálati honlapján sosem kérik, hogy bárki megadja bankkártya adatait, azokat minden esetben a biztonságos banki felületre történt átirányítást követően szükséges csak beírni.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az ügyfelek alaposan olvassák át a megkapott e-mailt, és amennyiben azt tapasztalják, hogy az adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított mondatokat találnak benne, ne adjanak ki személyes vagy banki adatokat. Hangsúlyozták: amennyiben a felhasználók olyan hivatkozást találnak a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne is kattintsanak rá.

A visszaélések elkerülésére a szolgáltató az ügyfelek részére külön tájékoztató oldalt hozott létre, ez a www.mvmnext.hu/adathalaszat címen érhető el – jelezte lapunknak az MVM Next.

Továbbá kiemelték annak fontosságát is, hogy mindenki ellenőrizze, a megszokott időszakban érkezik-e a számlaértesítés, valamint hogy a számla összege megfelel-e a fogyasztása alapján vártnak. 

A szolgáltató január elsejétől érvényes névváltoztatása nyomán az ügyfélszolgálati elérhetőségek is megváltoztak. A számlákat minden esetben az alábbi címekről fogják megküldeni: ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu vagy a noreply@mvmnext.hu, kiegészítve a PDF formátumú számlával. Amennyiben bárki gyanús, visszaélésre utaló jeleket talál a kiküldött levélben, az adathalasz@mvm.hu e-mail címre továbbítva győződhet meg annak hitelességéről. 

PH

Legnépszerűbb cikkeink