Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Laurencz László: Ott leszünk az olimpián

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Fontos hétvége előtt áll a magyar női kézilabda válogatott.

Legjobbjaink hazai pályán, Győrben, olimpiai selejtezőtornán vesznek részt, ahol kiharcolhatják a tokiói szereplés jogát. Ebben minden bizonnyal Szerbia lesz a legnagyobb ellenfelünk. Két egykori szövetségi kapitány, Laurencz László és Németh András egyértelműen továbbjutást vár a csapattól.

Azért ez biztosan nem lesz könnyű menet, hiszen a magyar válogatott pénteken Kazahsztánnal, szombaton Szerbiával, vasárnap pedig az olimpiai címvédő Oroszországgal mérkőzik meg. A tét pedig az olimpiai szereplés. Ehhez nem kell mást tenni, mint megszerezni a csoport első két helyének valamelyikét. 

 

Fennakadás

Nemzeti csapatunk felkészülését megzavarta, hogy a múlt héten pozitív lett Elek Gábor szövetségi kapitány koronavírustesztje. A felkészülés elejét így Danyi Gábor másodedző vezette, de a kapitány szerdán – miután már minden tesztje negatív  – csatlakozhatott a lányokhoz. A szakember elmondta, a betegsége enyhe lefolyású volt, és távolléte alatt is folyamatosan kapcsolatban maradt a szakmai stáb tagjaival, illetve látta az edzések videofelvételét is. Hozzátette, nem hiszi, hogy bármilyen fennakadást okozott volna  kényszerű hiányzása, számára viszont okoz némi nehézséget, hogy felvegye a fonalat, mert 10-11 nap után találkozott ismét személyesen a játékosokkal, és nagyon kevés az idő a torna kezdetéig.

„Ettől függetlenül nagyon jó a hangulat, azt látom, hogy lelkileg és pszichésen is rendben vannak a lányok” – szögezte le Elek.

 

Feltételes módban

A Pesti Hírlapnak nyilatkozva Elek Gábor hiányát említette egyedüli negatívumként a magyar kézilabda ikonikus alakja, Laurencz László is. 

A mesteredzőt 1990-ben nevezték ki női válogatott élére, irányítása alatt a csapat 1991-ben C-, 1992-ben B csoportos világbajnokságot nyert, az 1993-as világbajnokságon hetedik, az 1994-es Európa-bajnokságon negyedik helyezést értek el tanítványai. Egy évvel később, 1995-ben a válogatott ezüstérmet szerzett a világbajnokságon, míg az 1996-os atlantai olimpián bronzérmet szereztek a lányok. A 86 éves mester jelenleg a Csepel DSE szakmai igazgatója, de természetesen a mai napig figyelemmel követi a válogatott szereplését, már amennyire a körülmények – jelen esetben a járvány – engedik.

„Köszönöm, jól vagyok. Állítólag élnek itt körülöttem emberek, csak nem találkozom velük” – mondta kissé ironikusan Laurencz László, hozzátéve, hogy már saját klubjából, a Csepelből is kitiltották. – „Persze, ezt pozitív értelemben kell érteni, hiszen mindenki csak jót akar nekem. Egyébként már mind a két oltást megkaptam, és tényleg jól vagyok. Sőt, már a türelmi idő is lejárt, azaz elmehetnék bárhova, de azért én még óvatos vagyok”.

A szakember az olimpiai selejtezőtornával kapcsolatban elmondta, mindenképpen továbbjutást vár.

„A decemberi világbajnokságon látszott, hogy nem jó megoldás, ha két, ugyanolyan jogokkal felruházott edző látja el a kapitányi feladatokat. Ilyen nincs, én ebbe sosem mentem bele, hiszen ez egy csapatjáték, és a csapatot valakinek irányítania kell. Persze, most sem könnyű a helyzet, hiszen bár a szövetség nagyon helyesen megszüntette ezt a felállást, Elek Gábor szövetségi kapitány karanténba került, és sokáig nem lehetett ott a lányokkal. Nagyon remélem, hogy ez nem befolyásolja majd a játékunkat. Persze, történjen bármi, ki kell harcolnunk az olimpiai részvételt. Minden másról csak utána szabad beszélni, és a járvány miatt azt is csak feltételes módban”.

 

Nem lehet kifogás

Németh András szintén megkerülhetetlen alakja a kézilabdának. Első alkalommal 1998-ban, az Európa-bajnoki selejtezők idején Zsiga Gyulával közösen irányította a válogatottat, igaz, az Eb-n már Mocsai Lajos vezette bronzéremig a csapatot. 2005-ben újra szövetségi kapitányként került a válogatott élére: még abban az évben világbajnoki bronzérmet nyert a válogatott, a 2006-os Európa-bajnokságon pedig az ötödik helyen végeztek. A 2007-es világbajnokságon elért 8. helyezés után lemondott, majd Karl Erik Bøhn halálát követően, 2014. február 14-én újra őt nevezték ki kapitánynak. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon hatodik helyen végzett a válogatottal, majd a 2015-ös világbajnokságon elért 11. hely után ismét távozott szövetségi kapitányi posztjáról. 

„Tudjuk, hogy vannak gondok, és azt is, hogy nem minden sikerült úgy az utóbbi időben, ahogy azt szerettük volna, de ez nem lehet kifogás” – mondta lapunknak Németh. – „ismerjük a magyar kézilabda erősségeit, ráadásul a magyar női válogatott jó csapat. Önbizalmat adhat a lányoknak az a tény, hogy bár a decemberi vb-n valóban nem volt túl jó a mutatott játék, azért ott is sikerült legyőzni Szerbiát. Az azon a meccsen mutatott játékot kell nyújtani, az most is elég lesz.”

 

Az olimpiai selejtező programja

Március 19., péntek

17.00 Magyarország–Kazahsztán, 20.00 Oroszország–Szerbia.

Március 20., szombat

17.30 Magyarország–Szerbia, 20.30 Oroszország–Kazahsztán.

Március 21., vasárnap

17.30 Szerbia–Kazahsztán, 20.30 Magyarország–Oroszország.

 

A csoport első két helyezettje szerez jogot a tokiói szereplésre.

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink