Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csalók élhettek vissza az ismert autópályamatrica-szolgáltató nevével

Létrehozva:

Rendkívüli adatszivárgásról tájékoztatja ügyfeleit egy autópályamatrica-szolgáltató cég, „amely valószínűleg példátlan a méretét tekintve” – írja a Hvg.

A lap a Cybernews alapján azt írja: az adatszivárgás összesen 26 milliárd rekordot érint, ami 12 terrabájtnyi információt jelent.

A VoxPay közlése szerint „valószínűleg visszaéltek” az ő nevükkel is, ennek érdekében pedig felhívják a figyelmet néhány fontos információra.

„Az utóbbi időben észleltük, hogy néhány csaló a VoxPay nevében is küld kétes eredetű ajánlatokat autópálya-matrica vásárlására. Ezek a csalók általában kedvezményes matrica vásárlási lehetőséget ígérnek, ám hangsúlyoznunk kell, hogy a VoxPay soha nem küld ilyen ajánlatokat sem e-mailen, sem sms-ben vagy más csatornán keresztül”

– írják.

Az e-matricák ára mindig fixen megszabott hatósági ár, ezen felül online vásárlás esetén kényelmi díj is felmerülhet, de az ár nem lehet alacsonyabb.

Mindezek mellett, írják, a VoxPay soha nem kéri el ügyfeleitől elérhetőségüket és személyes információikat. Érdemes minden tranzakciónál ellenőrizni a vásárlás hivatalos forrását, például a böngésző címsorában, hogy helytálló-e az ott látható hivatkozás.

A szolgáltató dolgozik a bejelentkezési feltételek megerősítésén. Ha valaki gyanús tevékenységet észlel, kérik, jelezze azt az ugyfelszolgalat kukac voxpay pont hu címen.

Az adatszivárgásról korábbi cikkünkben olvashat bővebben – más magyar cégek neve is felmerült az incidensben.

Nem ez volt az egyetlen adatszivárgás a héten

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: a Megafon képzés jelentkezőinek személyes adatai is nyilvánosságra kerültek egy informatikai hiba miatt.

A Google keresőben bárkinek elérhető volt az az adatbázis, amely közzétett információi között szerepeltek a jelentkezők nevei, email címek, telefonszámok és az általuk kezelt közösségi média platformok. Emellett a jelentkezéskor beterjesztett szöveges tartalom is elérhető volt, amely bemutatta a kérelmezők céljait és motivációit, miért szeretnének aktívan részt venni a közösségi média életében.

A listán polgármesterek, parlamenti képviselők, valamint politikai Facebook-oldalak tartalmát kezelő személyek, de még egy olyan kormányzati tisztviselő feleségének a neve is szerepel a felsorolásban, aki magas pozíciót tölt be.

Korábban arról írtunk, hogy a Megafon kétszer annyi pénzt kapott működésre, mint a teljes ellenzék kampánytámogatása. Legalább nyolc milliárd forinttal támogatták az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányt folytató szervezetet.

A Telex a mostani hibát jelezte a Megafonnak, ezután a szervezet a véletlenül közzétett adatbázisok elérhetőségét megszüntette, majd a teljes oldalukat lekapcsolták. Másnapra a Google keresési találatai közül is eltűntek a véletlenül nyilvánossá tett linkek. A Megafon oldala továbbra sem működik – írja a lap.

A Megafonnál többféle képzésre lehet jelentkezni: az alapképzést egy speciális továbbképzés követi, majd egy mentorprogramon való részvétellel csiszolható igazán a véleményvezér tudás. A Telex csak olyan személyek neveit közölte, akik közszereplői pozíciót töltenek be. Az adatszivárgásban egyébként összesen 53 ember érintett.

(Fotó: 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink