Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Svájci egyetemről loptak fizetéseket adathalászok

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Adathalász hackerek lopták el több svájci egyetem alkalmazottainak bérét jelentette vasárnap a SonntagsZeitung című svájci lap.

„Tudomásunk szerint több felsőoktatási intézmény érintett” – tudatta Martina Weiss, a svájci rektori konferencia főtitkára.

A hackerek adathalász módszerekkel kicsalt személyes információk felhasználásával tették rá a kezüket mások fizetésére. A módszer pofonegyszerű volt. A megszerzett felhasználónevek és jelszavak felhasználásával egyszerűen beléptek az egyetem informatikai rendszerére, ahol átírták, hogy az érintett alkalmazottak bérét milyen bankszámlára utalja a munkáltató.

A SonntagsZeitung jelentése szerint az egyelőre ismeretlen elkövetők hatszámjegyű összeghez jutottak így hozzá svájci frankban. A baseli ügyészség szerint a pénz egy része már külföldi számlákon van.

A svájci rektori konferencia e-mailben figyelmeztette az egyetemeket, hogy legyenek óvatosak, és mindenki vigyázzon a személyes adataira. A zürichi egyetem pedig azt tudatta, hogy sikerült kivédeniük a támadást, mert az érintett dolgozók felismerték az adathalász e-maileket, és rájöttek, hogy át akarják verni őket, és adataikat akarják kicsalni tőlük.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink