Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szigorú feltételekkel engedélyezik a francia fesztiválokat

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Pozsonyi Roland

A szervezők szerint egyelőre több a kérdőjel, mint a megválaszolt kérdés.

A francia kormány a napokban engedélyezte a fesztiválok megrendezését 2021 nyarára, azonban koncertenként maximum ötezer főben maximalizálják a közönséget, és ami még ennél is nagyobb probléma lehet, hogy jelenleg csupán ülőhelyes előadásokat engedélyeznek.

 Az újonnan életbe lépő szabályozások mellett azt is bejelentették, hogy 30 millió eurós támogatási alapot hoznak létre a fesztiválok és azok szervezőinek megsegítésére. Ebből az alapból azon fesztiválok szervezői részesülnek, amelyeket le kell mondani, de azokat is megsegítik majd, akik végül úgy döntenek, a korlátozások figyelembevételével megtartják az eseményt.

Roselyne Bachelot kulturális miniszter szerint a 30 millió euró csupán nyitóösszeg, ezt további 15 millió eurós támogatással toldják meg a fesztiválok eseményeinek rögzítésére. A kulturális miniszter az elkövetkező időszakban havonta fog egyeztetni a fesztiválok szervezőivel a járványhelyzet alakulásáról, és azt sem tartja kizártnak, hogy amennyiben az egészségügyi helyzet javulni fog az országban, állóhelyre szóló belépőkkel előtt is megtarthatóak legyenek az események. 

 

A fesztiválok szervezői pozitívan vélekednek a francia kormány hozzáállásáról, de kijelentették: szeretnének fesztiválokat, ám nem bármi áron. A bejelentést követően ugyanis konkrét részletek nem derültek ki a tervezetről, így az iparágban dolgozók szerint egyelőre több a kérdőjel, mint a megválaszolt kérdés. Hangsúlyozták, hogy nagyobb szükség lenne a szakmával való egyeztetésre a kormány részéről. 

Arnaud Meerseeman, az AEG Presents franciaországi vezetője elmondta, a szervezést az is gátolja, hogy a havi egyeztetések bármelyikén leállíthatják a fesztiválokat, valamint egyelőre a technikai részletek is tisztázatlanok. Az egyik legnagyobb zenei szakszervezet, az Sma képviselője azt emelte ki, hogy egy ültetett esemény 5 ezer fővel, vendéglátás nélkül nem nevezhető fesztiválnak, valamint a támogatás szétosztása is problémás lehet, ugyanis Franciaországban évi hatezer fesztivált rendeznek meg.

Lángoló Gitárok

Legnépszerűbb cikkeink