Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megkezdődött a Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Létrehozva:

Az orosz Mihail Jermakov állatidomár produkciója a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitó előadásán a Fővárosi Nagycirkuszban 2022. január 12-án. | Fotó: MTI / Mónus Márton

Budapest ad otthont a rendezvénynek.

Négy kontinens mintegy száz artistaművésze mutatkozik be január 12. és 17. között a Fővárosi Nagycirkuszban a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, amelyet kedden – első alkalommal – tudományos konferencia vezetett be, szerdán pedig már az artistáké volt a főszerep.

Budapest ad ugyanis otthont az év legrangosabb nemzetközi cirkuszi fesztiváljának – hangsúlyozta a Cirkuszépületek Európában című konferencia és kiállítás megnyitóján a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervező bizottságának elnöke, kiemelve, hogy Magyarország Európa vezető cirkuszművészeti központjaként a világon első alkalommal rendez tudományos konferenciát a cirkuszépületekről, de cirkuszpedagógiai konferencia is szerepel a fesztivál programjában.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a cirkusz az elmúlt évszázadok során szórakoztatásból művészetté vált, miközben hagyományait is sikeresen megőrizte, amihez terekre van szükség: az utazó cirkuszoknál sátrakra, az állandó cirkuszoknál azonban kőépületekre. Mint mondta, ezek az épületek Európa számos pontján nem állnak már, pedig örömteli lenne, ha visszaépülhetnének ezek a „kulturális templomok”.

A tudományos tanácskozáson részt vevő francia, brit, bolgár, monacói, kanadai és magyar szakemberek áttekintettékk Európa összes jelentős, ma is álló vagy akár már lebontott cirkuszépületét, a Fővárosi Nagycirkusz épületeinek történetét, valamint a legújabb cirkuszépület-építési trendeket és technológiákat, a konferenciához kapcsolódó kiállításon pedig bemutatják a Budapesten felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ makettjét.

Alain Frere, a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál alapítója és művészeti vezetője elismerően beszélt a Fővárosi Nagycirkusz megújításáról, egyben üdvözölte azt, hogy Budapesten találkozni tudnak a nemzetközi cirkuszvilág képviselői.

A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál „nulladik napján”, kedden a Művésztelepen a CircusTheatrum, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium csapata Szentivánéji álmodók című workshopját lehetett megtekinteni. Szerdán a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes, vörösszőnyeges bevonulása következett a Fővárosi Nagycirkusz előtt, csütörtökön pedig a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében a Fővárosi Nagycirkusz pedagógiai módszertani programjairól, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeumról és az alakuló könyvtári gyűjteményről tartanak konferenciát. Pénteken a magyar artistatehetségek mutatkoznak be a Newcomer Show keretében, majd január 17-én nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul a cirkuszfesztivál.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink