Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Macron és Le Pen a második fordulóban

Létrehozva:

EMMANUEL MACRON ÉS MARINE LE PEN PLAKÁTJA FRANCIAORSZÁGBAN, 2022. ÁPRILIS 10-ÉN | FOTÓ: HANS LUCAS – VIA AFP

Franciaországban a 2017-es elnökválasztáshoz hasonlóan ismét Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök és a szélsőjobboldalról jobbközépre igyekvő Marine Le Pen száll ringbe a voksolás második fordulójában.

A francia belügyminisztérium hétfőre virradóra közzétett adatai szerint a vasárnapi első fordulón leadott szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága mellett a liberális-jobbközép oldalon politizáló Macron a szavazatok 27,6 százalékát szerezte meg, míg Le Pen a voksok 23,41 százalákát tudhatja magáénak. Így ők ketten jutottak be az április 24-i második fordulóba. A részvétel vasárnap 74,86 százalékos volt, majdnem három százalékponttal alacsonyabb, mint öt évvel ezelőtt az első fordulóban.

Harmadik helyen – Le Pent megszorongatva – 21,95 százalékkal a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon végzett. A belügyi tárca adatai szerint Éric Zemmour, a radikális publicistából lett politikus 7,05 százalékot, a jobbközép Valérie Pécresse 4,79 százalékot, Yannick Jadot zöld párti jelölt 4,58 százalékot, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere pedig 1,73 százalékot szerzett. Jadot, Hidalgo, és Pécresse bejelentette, hogy Macront támogatja a második fordulóban, Zemmour pedig azt, hogy Le Pent. A harmadik helyen végzett Mélenchon felszólította híveit, hogy a második fordulóban ne szavazzanak Le Penre.

„Még semmi nem dőlt el” – figyelmeztetett Macron, miután mindenkinek megköszönte a szavazatokat. A Telex összefoglalója szerint az elnök azt mondta: a következő két hétben várható vita meghatározó lesz Franciaország és Európa számára is és csak az ő terveik segíthetnek a vásárlóerő fenntartásában, nem pedig Le Pen ígéretei. Ugyancsak köszönetet mondott azoknak a kiesett jelölteknek, akik őt biztosították a támogatásukról a második körben, és azoknak is, akik nem mellette, de a szélsőjobboldallal szemben szólaltak fel – ez elsősorban Mélenchonra utalt.

Le Pen is azokhoz szólt, akik az első fordulóban egy másik jelöltre szavaztak, és azt kérte, álljanak mellé két hét múlva. „Április 24-én az lesz a kérdés, hogy milyen társadalmat és milyen civilizációt akarunk” – mondta. Azt is kijelentette, hogy megválasztása esetén öt éven belül rendbe tenné Franciaországot.

Az Ifop közvélemény-kutató cég becslése szerint a második fordulóban Macron minimális különbséggel, 51-49 arányban fogja legyőzni Le Pent.

MTI / Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink