Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Al Capone idejéből származó illegális szeszfőzde maradványaira bukkantak

Létrehozva:

Fotó: Katherine Parker

A szakértők szerint a lelőhely valószínűleg Al Capone egyik társához köthető.

Nemrég olyan telephely maradványaira bukkantak dél-karolinai régészek, amelyben az 1920-as években illegálisan főzhettek alkoholos italokat. A szakértők szerint a lelőhely valószínűleg Al Capone egyik társához köthető – írja a Live Science. A régészek a maradványokat Charlottesville közelében, egy erdős, mocsaras területen tárták fel.

Fém hordókat, kerti tömlőt, salaktéglákat és fémhulladékokat találtak, ami alátámasztotta a feltételezéseket, hogy a pincében szeszfőzde üzemelt. Katherine Parker, a Knoxville-i Tennessee-i Egyetem munkatársa szerint a telep Benjamin Villeponteaux-é, egy helyi szeszcsempészé lehetett. A férfit állítólag sokszor csak a gengszter, Al Capone alvállalkozójaként emlegették, egyike volt a körülbelül ezer tagot számláló bűnbandának. Néhány forrás szerint kettejük között igazi bizalmi kapcsolat is kialakult, mert a régióban Villeponteaux több illegális szeszfőzdét is üzemeltetett.

Egy 1926-os újságcikk szerint végül egy tűzharc három áldozatának egyike volt, ami két ellenséges banda között tört ki. Halálát a McKnigh család egyik tagjának számlájára írták. Szeszfőzdéje azonban nem árválkodott sokáig, Benjamin halála után is használták, bőven azután is, hogy 1933-ban hatályon kívül helyezték a szesztilalmat. A feltárást végző szakértő kiemelte, hogy a lelőhelyeket egyébként gyakran összetévesztik egyszerű hulladéklerakatokkal, pedig sok olyan részlet rejtőzik a talajban, melyek alapján könnyedén felismerhetőek a korábbi szeszfőzdék.

A salaktéglákat megvizsgálva például rájöttek, hogy ezek az 1920-as években készültek és valószínűleg egy fém tartályt tartottak, melyben hatalmas mennyiségű rozsot, árpát, cukrot és vizet forraltak. Az alkoholgőzt egy tömlő segítségével egy másik berendezésbe vezették, ahol aztán lecsapódhatott. Al Capone az 1920-as évek végén az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének (Most Wanted) listájára került. Egyetlen gyilkosságot sem tudtak rábizonyítani, de adócsalás miatt végül 1931-ben rács mögé került. A börtönből szabadult ugyan, de néhány évvel később, nem sokkal 48. születésnapja után, 1947 januárjában meghalt. 

Live Science / PH

Legnépszerűbb cikkeink