Connect with us

Nagyvilág

Februártól lesz elérhető az egydózisú Szputnyik light vakcina

Létrehozva:

A “light” verziónál három hét alatt alakul ki az immunitás és 85%-os védettséget ad. 

Az oroszok ma teleszórják új infókkal a Twittert. Korábban bejelentették, hogy 50 millió adag vakcinát tudnának szállítani az EU-nak, ha engedélyt kap a Szputnyik V, az újabb hír pedig, hogy februártól lesz elérhető a koronavírus elleni, orosz gyártmányú egydózisú Szputnyik light vakcina. Ezt is a közösségi oldalon közölte a Szputnyik V oltóanyag gyártója.

“Februártól kerül forgalomba az egykomponensű vakcina, amelyet Szputnyik lightnak neveztünk el” – áll a bejegyzésben.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója azt mondta ez az oltóanyag hatékony átmeneti megoldást jelenthet sok, a járvány által erősen sújtott ország számára. 

Dmitrijev szerint már most nagy érdeklődés van az egykomponensű vakcina iránt – bár azt nem fejtette ki, hogy mely országok jelentkeztek érte eddig. 

Alekszandr Gincburg, a Szputyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója elmondta, hogy a Szputnyik light esetében három héten belül alakul ki immunitás.

Korábbi sajtókommentárok szerint a “light” védőoltás lehetősége amiatt merült fel, mert nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás a Szputnyik V második összetevőjének gyártásához. A vakcina első komponense a humán adenovírus 26., a második pedig az 5. szerotípusa alapján készült, ez utóbbinak az előállítása pedig sajtóértesülések szerint nehezebb az elsőnél. 

A “light” típusú védőoltás önmagában is 85 százalékos védettséget biztosít három-négy hónapra a lakosság egyes csoportjainál, és kizárja a Covid-19 súlyos lefolyását.

MTI/PH

 

Legnépszerűbb cikkeink