Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Törvényes lett az eutanázia Portugáliában

Létrehozva:

Portugália a hetedik ország a világon, amely engedélyezi az orvos segítségével alkalmazott „kegyes halált”.

A parlamenti határozat szerint tizennyolc év feletti betegek akkor kérhetik az orvosi segítséget a halálhoz, ha végstádiumban vannak, a fájdalmaik állandóak és elviselhetetlenek – kivéve, ha a mentális állapotuk nem teszi lehetővé egy ilyen döntés meghozatalát.

Az eutanázia csak a portugál állampolgárok, illetve az országban törvényes lakhellyel rendelkezők számára engedélyezett, így kívánják megakadályozni, hogy külföldiek  ebből a célból Portugáliába utazzanak. A törvényt még a konzervatív Marcelo Rebelo de Souza elnöknek is jóvá kell hagynia. Az államfő korábban azt mondta, hogy tiszteletben fogja tartani a parlament döntését.

Egyesek bírálták a szavazás időzítését. A liberális-konzervatív Szociáldemokrata Párt közölte, hogy a Portugáliában tomboló koronavírus-világjárvány idején „nagy a nyugtalanság, nagy a félelem azok között az emberek között, akiknek az élet és halál kérdésével kell megbirkózniuk”.

A parlamenthez intézett levelében a járvány által súlyosan érintett portugáliai idősotthonok többségét kezelő két intézmény aláhúzta, hogy „az eutanázia jóváhagyása tiszteletlenség ezekkel az emberekkel szemben”. Az Emberek, Állatok, Természet (PAN) nevű zöldpárt parlamenti frakcióvezetője, Ines Real kijelentette: „Nem becsületes dolog az ország életének rendkívüli nehéz pillanatára hivatkozni, (.) hogy összemossák a Covid-19 okozta haláleseteket a szenvedők számára az eutanáziát engedélyező törvénykezési folyamattal”.

A katolikus többségű Portugália, amely 20. századi történelmét a 1974. évi szegfűs forradalomig fasiszta diktatúrában élte le, azóta számos liberális reformot hajtott végre az emberi jogok területén. 2007-ben legalizálták a művi terhesség-megszakítást és 2010-ben engedélyezték az azonos neműek házasságát – emlékeztett a Reuters brit hírügynökség.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink