Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Már Magyarországon van az első adag Szputnyik V

Létrehozva:

MTI/EPA/Bolíviai külügyminisztérium

A kormány arról állapodott meg az oroszokkal, hogy három hónap alatt kétmillió ampulla érkezik Magyarországra.

Megérkezett az első szállítmány Oroszországból, azon megállapodás alapján, amelyet másfél hete pénteken kötöttek meg Moszkvában – számolt be a Hirado.hu. Eszerint egymillió ember beoltásához elegendő orosz vakcina érkezik Magyarországra a közeljövőben, ami összesen kétmillió ampullát jelent.

Szijjártó Péter külügyminiszter közben a Facebook-oldalán közzétett videóban 

„központosított brüsszeli vakcina-beszerzés”-ről beszélt,

illetve arról, hogy szerinte ez kudarcot vallott. Szijjártó úgy véli, mindez az európai emberek életét és az európai gazdaság újraindítását teszi kockára, ezért új beszerzési források után kellett nézniük.

A külügyminiszter szerint az orosz vakcinával előztük az uniót, de úgy tűnik nem Magyarország lesz az egyetlen, ahol ezt az oltóanyagot alkalmazzák, hiszen, mint mondta, már Nyugat-Európában is sürgetik az orosz és a kínai oltóanyag vizsgálatát.

Az első szállítmány húszezer ember beoltását lehetővé tévő negyvenezer ampullát tartalmaz. Ezek az ampullák haladéktalanul a Nemzeti Népegészségügyi Központba kerülnek, ahol a még szükséges teszteket elvégzik a magyar szakemberek

Ezután az oltási tervnek megfelelően ezeket a vakcinákat elkezdik beadni a magyar embereknek.

„Minél előbb tudjuk beoltani a veszélyeztetett csoportokat, annál előbb tudjuk megkezdeni az újranyitást és a korlátozó intézkedések feloldását, amit nyilvánvalóan már mindenki nagyon vár” – így a külügyminiszter.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tegnap beszél arról, hogy  tizennyolcezer Moderna-vakcina helyett csak kevesebb mint tizenegyezer érkezett, ezért át kell ütemezni az oltási tervet. Ezzel együtt igyekezett megnyugtatni mindenkit: 89 évnél idősebbek beoltása mindenképpen megkezdődik. A legidősebb korosztály oltásával kapcsolatban a tisztifőorvos azt mondta, a háziorvosok megkapták a szükséges tájékoztatást, és reményei szerint ezen a héten be már is lehet oltani a 89 évesnél idősebbeket.

Ez a tisztifőorvos szerint az oltás háromféleképpen történhet

  •  a háziorvosi rendelőben
  •  házhoz mennek
  • vagy oltóponthoz irányítják az időseket

 

Müller Cecília közlése szerint a háziorvosok a Moderna vakcinájából kapnak egy ampullát, ez tíz ember oltására elég. A héten továbbá 85 410 adag Pfizer vakcinát is várnak, és számítanak újabb Moderna-szállítmány érkezése is. A vasárnap tapasztalt bizonytalanságok miatt ennek részleteiről azonban nem mondott többet.

Müller arról is beszélt tegnap, hogy 61 ezren az oltásnak már a második dózisát is megkapták. Az elmúlt négy napban az idősotthonokban és a szociális bentlakásos intézményekben élők és dolgozók közül 72 ezren kaptak oltást. A tisztifőorvos elismerte, hogy több helyen a jelenlévő fertőzések miatt nem volt lehetőség a védőoltás beadására, de ígéretet tett ennek pótlására.

György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy lezárták az első két legveszélyeztetettebb célcsoport oltását. Mint mondta,

az egészségügyi dolgozók 93 százalékát oltották be eddig.

Legnépszerűbb cikkeink