Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

110 milliárd forintot kapott ma Magyarország az EU-s munkavédelmi alapból

Létrehozva:

A Magyarországnak járó összeget rövid időtartamú munkavégzést biztosító programokra lehet felhasználni, ideértve az egyéni vállalkozók támogatását is

304 millió eurót, közel 110 milliárd forintot utalt át Magyarországnak az Európai Bizottság az európai munkavédelmi alapból (SURE) – jelentették be Brüsszelben. A támogatást kedvezményes hitelként, 15 év alatt kell majd visszafizetnünk, a megállapodás célja pedig, hogy részmunkaidős, rövid idejű munkaerőpiaci programokat finanszírozzanak, amelyek révén a járvány alatt is megtarthatók a munkahelyek.

Az Európai Unió tavaly májusban döntött a tagállami támogatás mellett összesen 100 milliárd eurós forrást nyitott meg a tagállamok számára. Magyarország számára – hosszas egyeztetések után – az Európai Bizottság végül 504 millió eurót hagyott jóvá, amelyből 200 milliót már tavaly novemberben kifizettek. A programra összesen 19 tagállam jelentkezett, a legnagyobb támogatást pedig Olaszország (4,5 milliárd euró) és Lengyelország (4,3 milliárd euró) kapja. A Magyarországnak járó összeget rövid időtartamú munkavégzést biztosító programokra lehet felhasználni, ideértve az egyéni vállalkozók támogatását is.

Az EU kötvények kibocsátásával fedezi ezt a támogatást. A befektetők körében nagyon nagy volt az érdeklődés, ennek köszönhetően minden, a tagállamok által kapott 105 euróért 100 eurót kell visszafizetni a kötvény lejártakor.

A hírről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is beszámolt, magyarul:

(HVG)

Legnépszerűbb cikkeink