Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Szputnyik gyártója biztonságosnak tartja a vakcináját

Létrehozva:

Saját vizsgálataik azt mutatják, az orosz oltóanyag 90% feletti hatékonyságú. Az oltás után csak négyen haltak meg. Újabb mellékhatást nem találtak.

Feltehetően több mint két évig nyújt védelmet a Covid-19 ellen a Szputnyik V vakcina – jelentette ki keddi moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója.

Az MTI beszámolója szerint Gincburg kijelentette, hogy a klinikai tesztelés harmadik szakaszában a csaknem 30 ezer önkénteseknél nem mutattak ki komoly szövődményt az első és a második fázisban tapasztalt mellékhatásokon kívül. Ez szerinte azt bizonyította, hogy a Covid-19 elleni első orosz vakcinakészítmény teljességgel biztonságos.

Korábban beszámoltunk róla,  hogy a Gamaleja módosította az alkalmazási útmutatását, és 

óvatosságra intett a vakcina alkalmazásánál

  • rosszindulatú daganatos betegek,
  • autoimmun betegségek,
  • a krónikus máj- és vesebetegségek,
  • endokrin betegségek (pajzsmirigy-diszfunkció és cukorbetegség),
  • a vérképzőrendszer súlyos betegségei,
  • epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei,
  • akut koszorúérbetegség és akut agyi vérkeringési,
  • szívizom-gyulladás,
  • szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetében.

Az igazgató most azt hangsúlyozta, hogy az oltóanyagnál minden lakossági csoportban gyakorlatilag azonos epidemiológiai hatékonyságot mutattak ki. Az idős embereknél a mellékhatások ritkábban jelentkeznek, mint másoknál.

A The Lancet londoni tudományos folyóirat biztonságosnak minősítette a Szputnyik V-t, megállapítva, hogy az oltóanyag hatékonysága a tesztelés harmadik szakaszának eredményei alapján 91,6 százalékos, a 60 éveseknél idősebb önkéntesek körében pedig 91,8 százalékos. Az védőoltástól eredő immunitás a 1,3-1,5-szöröse betegség utáninak.

A Gamaleje saját vizsgálataiban résztvevő 19 866 önkéntes háromnegyede megkapta a vakcina két dózisát, egynegyedüknek pedig placebót adtak be. A vizsgálatok kezdete óta

a beoltott személyek közül 16-nál, míg a kontrollcsoportban 62 embernél állapítottak meg tünetekkel járó Covid-19-et.

Ez azt mutatja, hogy a kétdózisú, adenovírus alapú vektorvakcina 91,6 százalékos hatékonyságú a tünetekkel járó Covid-19-cel szemben.

A 60 éven felüli önkéntesek esetében (2144 fő) az oltóanyag 91,8 százalékos hatékonyságot mutatott és a szakemberek semmilyen súlyos mellékhatást nem állapítottak meg a vakcinával összefüggésben.

  • Az oltóanyag 100 százalékban hatékony a mérsékelt vagy súlyos tünetekkel járó Covid-19-cel szemben.
  • A résztvevők közül négyen meghaltak, ám egyik haláleset sincs összefüggésben az oltóanyaggal.

A kormány arról állapodott meg az oroszokkal, hogy három hónap alatt kétmillió ampulla érkezik Magyarországra. Az első szállítmány Oroszországból kedden érkezett meg.

Legnépszerűbb cikkeink