Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Megköszönte az egészségügyben dolgozók munkáját Merkely Béla

Létrehozva:

A dolgozók megmutatták igazi erejüket, összetartásukat – méltatta az egészségügyisek helytállását a sosem látott kihívással szemben a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban csütörtökön.

Merkely elmondta: tavasszal, a járvány első hullámában a szakemberek is csak ismerkedtek a vírussal. A járvány második hullámában a számítások szerint akár a lakosság 20 százaléka is megfertőződhetett. Annak azonban lehet örülni, hogy az intenzív osztályok “békebeli” kapacitásának kétharmadánál meg tudták állítani a betegszámot – tette hozzá.

Merkely Béla szerint a védelmi intézkedéseknek köszönhetően az látszik, hogy a platófázis után szép lassan csökkennek a számok.

Kitért a szentestére is, amelyről azt mondta: nem hagyhatjuk magukra az időseket, de be kell tartani azokat a szabályokat, amelyek biztosítják, hogy nem fertőződhetnek meg. Ezért családon belül is javasolta a maszkhasználatot, az óránkénti kézmosást és a másfél méteres távolság betartását.

Az oltásról elmondta, hogy az sokkal biztonságosabb, mint bármilyen más gyógyszer. Olyan technológián alapul, amely számos ponton biztosítja azt, hogy semmilyen jelentős kárt nem okozhat a szervezetben. A kisebb mellékhatások semmiképp sem összehasonlíthatók azzal, amit a koronavírus tud okozni – hangsúlyozta.

Egy nemzeti oltási kampány megállíthatja a járványt. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy mindenki megértse azt, hogy a vakcina a megoldása a járványnak – közölte a Semmelweis Egyetem rektora.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink