Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Eldőlt: a Momentum is közös listát akar

Létrehozva:

Képünk illusztráció

A párt a vasárnap tartott küldöttgyűlésén határozta el magát.

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltásához egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt – írta az Azonnali.

A Momentum a vasárnap tartott küldöttgyűlésén elhatározta magát, hogy hogyan szeretne indulni az ellenzéki összefogás keretein belül. Ez azt jelenti, hogy Fekete-Győr Andrásék is támogatják, hogy az egyesült ellenzék egyetlen közös listán induljon a 2022-es országgyűlési választáson – írta a lap.

Az egyetlen közös lista melletti elköteleződést az is elősegíthette, hogy az új választójogi törvény a mostani 27 helyett már egyenesen 71 egyéni választókerületben írhatja elő a jelöltállítási kötelezettséget ahhoz, hogy egy politikai formáció országos listát állíthasson 2022-re. Ez, tekintve, hogy összesen 106 egyéni választókerület van, azt is jelentené, hogy a hatpárti ellenzék matematikailag sem tudna máshogy, csak közös listán indulni.

Azzal, hogy a Momentum is beállt a közös lista mögé – tekintve, hogy a külön listákat preferálók így most már tényleg kevesen maradtak, és gyengék az egyetlen listát favorizálók csoportjához képest – politikai értelemben szinte biztosan kijelenthető: eldőlt, hogy a hatpárti ellenzék egyetlen közös listán fog indulni – írta az Azonnali.

A kérdés inkább az marad – főleg, ha a parlamentben elfogadják, hogy 71 körzetben kelljen jelöltet állítani az országos listához –, hogy a hat párthoz szorosan nem kapcsolódó ellenzéki pártokkal, mint a Kétfarkú Kutya Párt, a Szanyi Tibor-féle ISZOMM és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt mi legyen: koordináljanak-e velük az egyéni körzetekben, esetleg bevegyék őket is a közös listába – írták.

Legnépszerűbb cikkeink