Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Csalóka lehet a KSH szerinti átlagfizetés

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

A medián bér az átlagbér 80 százalékát sem éri el.

A koronavírus-járvánnyal járó gazdasági nehézségek ellenére tovább nőnek az átlagbérek, a kirajzolódó kép azonban csalóka: a valóság egyre távolabb áll a statisztika által közölt számoktól – írja az Mfor.

A legutóbbi adatok szerint az átlagos nettó fizetés Magyarországon 262 900 forint a családi kedvezmények nélkül számolva. Ennél sokkal valósabb képet mutathat a medián bér, amiről azonban nagyon ritkán kapunk friss információkat.

Az Eurostat az elmúlt hetekben tette közzé 2018-as adatai szerint Magyarországon a nettó átlagkereset 219 412 forint, a medián nettó viszont csak 173 921 forint volt. A korábbi adatokhoz viszonyítva arra is következtetni lehet, hogy az elmúlt évek lendületes béremelkedési üteme sokkal inkább a magasabb fizetési kategóriáknál volt meghatározó, míg az alacsonyabb fizetések esetében kisebb mértékű bérnövekedés történt. Míg 2014-ben a medián nettó az átlag 82 százalékát tette ki, addig 2018-ban már csak a 79,2 százalékát.

2018-tól mostanáig az átlagra jellemző korábbi tendencia folytatódott: lendületes, kétszámjegyű bérnövekedést regisztrált a KSH. Ebből kiindulva és arra alapozva, hogy a bérfolyamatokat meghatározó minimálbér-emelés jóval alacsonyabb mértékű, 8 százalékos volt, az Mfor azt feltételezi, hogy az elmúlt két év során a medián nettó bér még inkább leszakadt az átlagos bértől. Az Mfor becslése szerint a 2020 augusztusi mediánbér 206 ezer forint lehetett Magyarországon, szemben a 260 ezer forint feletti átlagbérrel.

Legnépszerűbb cikkeink