Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megvétózza az uniós költségvetést Magyarország a jogállami követelmények miatt

Létrehozva:

Ma délután várhatóan politikai vétót emel a magyar kormány Brüsszelben a 2021–2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alappal kapcsolatos saját forrás rendelet ügyében – értesült a Portfolio.hu

Ez még nem a hivatalos formális (jogi) vétót jelenti, de az is jöhet napokon belül a két rendelet ügyében.

A Reuters kérdésére hétfőn a magyar kormányszóvivő is megerősítette a Portfolio.hu értesülését. A szóvivő szerint ha nem vizsgálják felül a jogállamisági feltételrendszert, akkor Magyarország a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot is megvétózza.

Varga Judit igazságügyi miniszter szintén posztolt a Facebookon, ahol lényegében ő is megerősítette, hogy vétózni fog a magyar kormány a két kulcsfontosságú rendelet ügyében.

A német soros elnökség egy ma délutáni brüsszeli tanácskozáson egy politikai állásfoglalást kér a tagállamoktól, hogy mondják meg: a 3 szóban forgó jogszabályban mi a politikai álláspontjuk.

A Portfolio.hu értesülése szerint ezen az eseményen a magyar kormány mind a hétéves keretköltségvetést, mind a helyreállítási alaphoz szükséges úgynevezett saját forrás rendeletet megvétózza.

Mivel a jogállamisági rendeletben nem követelmény az egyhangúság, így ott nem vétóról van szó hivatalosan, hanem egy elutasító magyar (és lengyel) álláspontról, de ettől még ez a rendelet hatályba tud majd lépni.

Legnépszerűbb cikkeink