Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A MOK részletes leírást készített az egészségügy jelenlegi állapotáról

Létrehozva:

Képünk illusztráció

Több a negatívum, mint a pozitívum. 

A realitás projekt meghirdetését követően hamar elkezdtek beérkezni az orvoskollégák levelei – írja a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Összegyűjtötte és leírta a kamara a betegellátás (a felvételi  ambulanciákra és az SBO-részlegekre vonatkozó) mostani állapotát.

A MOK az ellátás pozitívumaként a védőfelszerelések rendelkezésre állását, az étel-, italellátást és az egészségügyi dolgozók harci kedvét sorolja.

„Minőségéről, utánpótlásáról legalábbis vegyes jelzések érkeznek, FFP3-as maszk igen kevés van, a „szkafander” alá felvehető ruházat sokszor hiányos – de mindent egybevetve a probléma a korábbinál sokkal kevésbé hangsúlyos” – írják a védőfelszerelésekről.

A felsorolt negatívumok listája már jóval hosszabb. Megemlítik többek között az adminisztratív segítség és a protokollok hiányát. A Covid-ellátás magyarországi szintű, könyvben is összefoglalt protokollja tavasz óta nem frissült.

A negatívumok közt felhozzák a használható számítógépek, nyomtatók elégtelen számát és az infrastruktúrával kapcsolatos problémákat: „az ember 4-8 óra szkafanderben izzadva töltött óra után zuhanyozni, 24 órából a néhány nyugalmasabban pihenni szeretne” – írják, de a dolgozóknak megfelelő öltöző, tisztálkodó, étkező és pihenőhelyek jelenleg nem állnak rendelkezésükre.

„Nagyobb probléma, hogy az eredetileg nem fertőző betegek ellátására szolgáló osztályok, épületek átalakítása után rengeteg visszajelzés szerint komoly hibák maradtak. Sok helyen messze van a tökéletestől a fertőzött és „tiszta” régiók elválasztása, az izolálás hézagos vagy megkerülhető, a szabályok pontos betartása lehetetlen. További, a betegbiztonságot veszélyeztető gondot jelent sok helyütt az átláthatóság vagy annak hiánya. A kórtermek ajtaja zárva tartandó, rajtuk ablak nincs, egy leszaladó infúzió vagy egy jelezni képtelen, rosszabbodó állapotú beteg csak beöltözve és bemenve észlelhető – az állandó jelenléthez pedig a személyzet létszáma elégtelen” – írják

A kamara a legnehezebben kezelhető problémák közé a személyzeti létszám hiányát is besorolja, amit véleményük szerint tovább ront a folyamatos betegszám-növekedés. „Nagyobb hangsúlyt kellene kapjon a kórházi kezelést valójában még vagy már nem igénylő betegek által okozott terhelés elkerülése. Több helyről érkező panasz szerint idős, demens, jellemzően szociális ellátóhelyekről érkező betegek Covid-pozitivitás esetén jelenleg akkor is a kórházat terhelik, ha hiányzó vagy minimális tüneteik miatt valójában nem szorulnának kórházi ellátásra. Az ő elhelyezésüket máshogy kellene megoldani. Hasonlóan nehezen kezelhető gondot jelent sokszor a javuló betegek hazaküldése. Szervezési okokból számos esetben otthonuktól távoli kórházban kötnek ki, visszafelé a tömegközlekedést nem használhatják, még potenciálisan fertőzőek révén a rokonok-ismerősök általi szállítás is problémás, a mentőszolgálat kapacitása pedig ilyen távolsági hazaszállításokra végképp nem elegendő” – írják.

A kamara szerint a felsorolt okok  hozzájárulnak a betegek méltóságának sérelméhez is. „Sokszor sérül a betegek méltósága, nincs idő a kellő felvilágosításra, megnyugtatásukra, szorongásuk csökkentésére – és ez mindkét oldalt nagyon frusztrálja” – írják.

A MOK úgy látja, ha a fertőzések emelkedésével újabb osztályokat, épületeket, valamint alapvetően nem erre képzett nővéreket és orvosokat kell bevonni a növekvő számú betegek ellátásába, úgy az a gyógyítás minőségének rovására válhat, így pedig az újabb betegek gyógyulási esélyei folyamatosan csökkennek.

Legnépszerűbb cikkeink