Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Négyhetes zárlat lépett életbe Angliában

Létrehozva:

Széles körű, bár a tavaszinál több szempontból lényegesen kevésbé szigorú korlátozások léptek életbe négy hetes időtartamra csütörtökön Angliában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett.

A brit kormány elrendelte az 56 millió angliait érintő új intézkedést a koronavírus-járvány elleni harcban. Ennek értelmében december 2-ig csak meghatározott indokokkal lehet elhagyniuk az ittenieknek otthonaikat. Ezek közé tartozik az orvosi ellátás, alapvető cikkek beszerzése, illetve a munkahelyi utazás, vagy a testmozgás. Közterületen mindenki maximum egy, vele nem egy fedél alatt élővel találkozhat.

Tavasszal már volt hasonló intézkedés a szigetországban, de a mostani nem korlátozza olyan szigorúan, mi számít testedzésnek, időkorlátja sincs ennek a tevékenységnek. A mostani rendelet inkább bátorírja is a korlátozás nélküli szabadban tartózkodást, és azt is megengedi, hogy nagyobb túrákat tegyenek az emberek.

A nem alapvető cikkeket áruló üzletek bezárnak, a pubok, bárok és éttermek csak elvitelre és házhozszállításra árusíthatnak termékeket.

További lényeges különbség, hogy ezúttal nyitva maradnak az iskolák és az egyetemek.

Boris Johnson miniszterelnök az elmúlt hetekben többször is kizárta az országos kiterjedésű zárlat visszahozatalát arra hivatkozva, hogy egy ilyen intézkedés katasztrofális gazdasági következményekhez vezetne. Az ország gazdasága a tavaszi lezárást is alaposan megszenvedte, amiatt 19,8 százalékkal esett a GDP.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink