Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Terrortámadás egy bécsi zsinagógánál – több halott

Létrehozva:

Több ember megsérült, az első információk szerint halottak is vannak.

Bécsben, a Schwedenplatz közelében, a zsinagógánál több ember is lövöldözött az utcán, információk szerint az egyik elkövetőt lelőtték – írja a Kronen Zeitung. Szemtanúk szerint a lövöldözések este 8 óra után kezdődtek, és körülbelül 50 dörrenés hangzott el egymás után. A rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy kerüljék el a nyilvános helyeket és a tömegközlekedést.

A legfrissebb hírek szerint legalább egy feltételezett elkövető továbbra is szökésben van.

Az ORF osztrák közszolgálati adó friss tudósítása szerint többen is hazaindultak azok közül, akik a lövöldözés miatt valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak. Egy környékbeli hotel pedig felajánlotta, hogy az érintettek ingyen megszállhatnak ott hétfő éjszaka.

A belügyminiszter reggel 6 órakor újabb sajtóértekezletet fog tartani, amelyen beszámol a legfrissebb fejleményekről.

A híradásokban kiemelték, hogy most éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

A belügyminisztérium szerint terrortámadás vagy ámokfutás történhetett. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre. Más felvételeken több vadul lövöldöző férfit lehet látni az osztrák főváros utcáin. Az egyik videón látni lehet, hogy egy embert – valószínűleg egy rendőrt – találat ért.

Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint a támadók legalább hat helyszínen sebesítettek meg járókelőket és egy rendőrt Bécs belvárosában. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette.

Az első hírek szerint a támadásnak több sérültje van, köztük egy rendőr. Az ORF szerint 15 sérültet szállítottak kórházba, 7 személy állapota súlyos. Az osztrák sajtó szerint háromtól nyolcig terjedhet a halottak száma. A The Guardian úgy tudja, eddig egy civil és egy támadó halálát erősítették meg. A Reuters 2 halottról és 15 sebesültről ír.

Az APA hírügynökség információi szerint egy embert letartóztattak. A belvárost a rendőrök lezárták, a villamosok és a buszok sem állnak meg a területen. A hírügynökség úgy tudja, hogy legalább tizenöten megsebesültek a lövöldözésben, őket több kórházba szállították, néhányuk állapota súlyos.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az állítólagos túszejtéssel kapcsolatos híreket nem erősítette meg.

A belügyminiszter közben az ORF-nek azt nyilatkozta, hogy több felfegyverzett és veszélyes gyanúsított után kutatnak jelenleg is. Több különleges alakulatot egyesítettek, és a hajtóvadászat nem csak Bécs területén zajlik, mert az elkövetők is mozgásban vannak.

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével, aki „visszataszító terrortámadásnak” nevezte a történteket. Kurz arról tájékoztatott, hogy a hadsereg veszi át több helyszín védelmét Bécsben, hogy a rendőrség a terrorellenes műveletekre összpontosíthasson.

„Nehéz órákat élünk át köztársaságunkban. Szeretnék köszönetet mondani a biztonsági erők tagjainak, akik kockára teszik az életüket a biztonságunkért. A rendőrség határozottan fog fellépni az elkövetők ellen” – írta a Twitteren.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a „gyáva” tettet, illetve részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Csehország eközben bejelentette, hogy ellenőrzéseket rendelt el az Ausztriával közös határán.

Emmanuel Macron francia elnök hétfő éjjel szolidaritásáról biztosította Ausztriát.
“Mi, franciák osztozunk a sokkban és az osztrák nép fájdalmában” – írta a francia elnök a Twitteren németül is közzétett üzenetében. “Franciaország után egy baráti országot támadtak meg. Ez a mi Európánk. Az ellenségeink tudják, kivel van dolguk. Nem engedünk semmiből” – emelte ki. Franciaországban a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben a három halálos áldozatot követelő, előző pénteki iszlamista terrortámadás óta. A nizzai már a harmadik dzsihadista merénylet volt az elmúlt hónapban Franciaországban.

 

 

A zsidó hitközség vezetője, Oskar Deutsch szerint még nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt-e a célpont, de felszólították a hitközség tagjait, hogy maradjanak otthon.

Az egyik elkövetőről videó is készült:

A rendőrök a metróállomásokat is átvizsgálják:

No Title

Vienna #ViennaAttack pic.twitter.com/n3siZKUBE2

Cikkünket folyamatosan frissítjük. 

(MTI/APA/Pesti Hírlap)

Legnépszerűbb cikkeink