Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a hegyi-karabahi harcok beszüntetésére szólított fel

Létrehozva:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerdán hozott ideiglenes határozatában a civil lakosság veszélyeztetésével járó harcok beszüntetésére szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt a hegyi-karabahi konfliktusban – írta az MTI.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság a tájékoztatása szerint helyt adott Örményország azon beadványának, amelyben az ország azt érte a bíróságtól: szólítsa fel Azerbajdzsánt a civil lakosság elleni támadások beszüntetésére.

Indoklásuk szerint a döntést az indokolta, hogy a térségben kialakult helyzet az Emberi Jogok Európai Egyezménye súlyos megsértésének kockázatát rejti. Hozzátették, a bíróság az ilyen kéréseket csak kivételes esetben teljesíti. Olyankor, ha a kérelmezők visszafordíthatatlan károk valós kockázatával szembesülnek.

A határozat szövege szerint mindkét országnak tartózkodnia kell minden olyan intézkedés meghozatalától, különösen a katonai fellépésektől, amely az egyezmény vonatkozó cikke szerint a polgári lakosság jogainak megsértését, illetve életük vagy egészségük veszélyeztetését vonhatja maga után. A bíróság végezetül arra szólította fel a két országot, hogy a lehető leghamarabb adjanak tájékoztatást a kötelezettségeik teljesítése érdekében hozott intézkedésekről.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kiáltotta ki függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink