Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Füstbombás akciót rendezett a szélsőjobb az SZFE-n

Létrehozva:

Forrás: Facebook/Bódi Ábel

Ellenaktivisták randalíroztak az SZFE Vas utcai épületénél. Itt nem lesz 1968!, írták ki egy molinóra, amit ki is függesztettek az épületre.

Megjelentek az ellenaktivisták az SZFE-nél, sőt nemcsak megjelentek, hanem randalíroztak, hangoskodtak, és kifeszítettek egy zászlót is, „Itt nem lesz 1968!” felirattal. A Vadhajtások nevű szélsőséges oldal azt írja, füstbombával és molinóval jelent meg a magát Identitás Generációnak nevező csoport, mert a diákok (helyesebben hallgatók) már nem az egyetemi autonómiáért küzdenek, hanem „liberális hídfőállást akarnak kiépíteni Budapesten”. „Mára az SZFE nem más, mint a baloldali és liberális »értékeket« képviselők hídfőállása. Párizsban 1968-ban ugyanez a romboló szellemiség indította el a diáklázadásokat, amelyek káoszba juttatták Franciaországot és aláásták Európa hagyományos értékeit. Itthon nincs helye a ’68-as eszméknek!”

Az incidensre az SZFE HÖK röviden reagált a Facebookon, mint írják, elnézést kérnek és megköszönik a türelmet a környéken lakóknak, most az ellenaktivisták akcióztak. Nekik „pedig üzenjük – mert a néhány percre kifüggesztett transzparensük arra utal, nincsenek teljesen tisztában 1968 eseményeivel – , azt a diáklázadást a hatalom végül leverte”.

Azt, hogy az SZFE ügye már nem az autonómiáról szól, az egyetem kuratóriumának vezetője, Vidnyánszky Attila, és annak tagja, Rátóti Zoltán is hangoztatta korábban, utóbbi szerint már a kormánybuktatás a cél.

A Pesti Hírlap a helyszínen igyekezett információt szerezni a történtekről, ám az őrködő hallgatók azt mondták, ők nem nyilatkozhatnak, csak a vezetőség. Megjegyezték, valamelyik sajtótájékoztatójukon talán majd kitérnek a történtekre, ennél többet nem mondtak. Megkerestük a molinós akcióban részt vevő egyik identitárius aktivistát, valamit a rendőrséget is, történt-e intézkedés vagy előállítás az ügyben.

Megkerestük Bódi Ábelt, az Identitás Generáció vezetőjét, és megkérdeztük, miért most léptek, milyen hagyományos értékeket ástak alá a párizsi 68-as diáklázadások, és tervezik-e, hogy be is mennek az épületbe? Megkeresésünkre azt válaszolta, „Azért léptünk most, mert most értékeltük úgy, hogy túllépett azon, hogy ez csupán az új vezetőségről szólna. A »köztársaság« eszmeisége, valamint az SZFE vezéralakjai és szószólói mind baloldaliak és liberálisak, képviselve ugyanazokat, melyeket ma – és ’68-ban – Vörös Dannyék. Ez ellen léptünk és lépünk fel. Hogy a jövőbeli akciók hogyan alakulnak, azt fedje jótékony homály.” 

Az Identitás Generáció egyébként a weboldala szerint egy EU-t megreformálni kívánó szerveződés, az olvasható ott, hogy „elutasítjuk a tömeg- és kereskedelmi média, valamint a balliberális rétegek azon diszkriminatív és igaztalan álláspontját, mely a magyar, illetve más, európai kultúra hagyományait egyfajta primitív, elmaradott szokásnak bélyegzi”. A nemzetközi identitárius mozgalmat az osztrák Martin Sellner alapította, az új-zélandi christchurchi tömeggyilkos Brenton Tarrant 1500 eurót adományozott neki 2018-ban. Sellner elítélte Tarrant tettét, de szerinte a muszlim bevándorlás óriási fenyegetést jelent Európára, továbbá a keresztény és nemzeti értékeket, identitást meg kell őrizni és jó patriótaként védeni.

(A cikk korábbi verziójában azt írtuk, az identitáriusok be is mentek az épületbe, ez tévedés volt, elnézést kérünk.)

Legnépszerűbb cikkeink