Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem tiszta, mikor jár a tanároknak a teljes táppénz

Létrehozva:

Bár a teljes fizetéssel egyenlő táppénz jár a tanároknak, ha a munkahelyükön fertőződnek meg, ezt korántsem olyan egyszerű bizonyítani.

Kásler Miklós korábbi bejelentése, miszerint azoknak a pedagógusoknak, aki a munkahelyükön lesznek koronavírusosak, illetve karanténba kényszerülnek, százszázalékos táppénz jár, ám, hogy ezt tényleg megkapják-e, az a tankerületek és az intézményvezetők jóindulatán múlik – nyilatkozta Totyik Tamás, Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának. Hozzátette: mivel nincs egységes szabályozás, van ahol munkahelyi megbetegedésként (ebben az esetben jár a 100%) kezelik az ilyen eseteket, de van, ahol más kategóriába sorolják (ebben az esetben csak 60% jár).

Totyik Tamás úgy tudja, már folyamatban van a jogi háttér kidolgozása, azt viszont nehéz bizonyítani, hogy valaki a munkahelyén fertőzött-e meg. A PSZ alelnöke ezért azt tanácsolja, hogy aki karanténba kerül, az kezdeményezze az otthoni munkavégzést, hisz ebben az esetben biztosan megkapja a teljes fizetését.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt mondja, rendszerszinten vannak problémák, hiszen nincs rendszeres szűrés a tanárok közt, ezért nincs is rá lehetőség, hogy kiderüljön, ha valaki a munkahelyén betegedett meg. Ez ügyben már nyílt levelet írtak a döntéshozóknak. Ezt is megemlítik, hogy a teszteknek ingyenesnek kell lenni a tanárok és többi iskolai dolgozó számára, ellenkező esetben a munkáltató megsérti a munkavállaló egészséges és biztonságos munkakörnyezethez fűződő jogát.

Legnépszerűbb cikkeink