Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Akár hónapokat is késhet a táppénz

Létrehozva:

Hónapokat késhet a táppénz kifizetése és tehetetlenek a bérszámfejtők. Az államkincstár új informatikai rendszerében van a hiba.

Hónapokat késhet a táppénz a Magyar Államkincstár új informatikai rendszere miatt. Volt, aki másfél hónapot várt a csecsemőgondozási díjra, más egy hónapot a táppénzre – erről panaszkodnak bérszámfejtők az RTL-nek.  A Híradó riportjából kiderül, hogy tehetetlenek a bérszámfejtők.

A táppénzek kifizetése még hónapokig csúszhat

Késnek a kifizetések, mert a Magyar Államkincstár új informatikai rendszere gyakorlatilag elfelejti az adatokat. Ezen az online felületen rögzítik a táppénz kifizetését is. Az RTL-nek nyilatkozó bérszámfejtők arról panaszkodtak, hogy a korábban öt perces feladat most órákat vesz igénybe. Egy érintett bérszámfejtő arról beszélt a csatornának, hogy több telefonhívást kap, hogy nem érkezik meg a táppénz, vagy csak hónapokkal később. Arról mesélt, hogy volt egy anyuka akinek a csed igénylését december 12-én küldte be, és pénzét csak január végén kapta meg.

A Minősített Könyvelők Egyesültének elnöke szerint még hónapokig csúszhat a táppénzek kifizetése

A kormány 14, 7 milliárd forintot költött uniós pénzből az informatikai rendszerei felújítására. Minősített Könyvelők Egyesültének elnöke az új informatikai rendszer kőkorszaki állapotokat hozott. Harkai István elnök azt mondja az államkincstár munkatársai egy egyezetésen megoldást ígértek a problémára. „Az első negyed év végére kaptunk ígéretet arra, hogy a jelenlegi rendszert fejlesztik”– nyilatkouta a csatornának. Azt mondta, reménykedik hogy a gyermekbetegséggel küzdő és nagyon nehézkesen kezelhető rendszer egy kis idő múlva változni fog. A Magyar Államkincstár azt közölte, a csatornával, hogy „informatikai rendszerei megbízhatóan működnek”. „Mindenki megkapja a neki járó táppénzt, és egyéb juttatásokat”– tették hozzá.

Palkovics érdekeltségi körébe tartozó cég szoftverét használják kötelezően az állami szférában

Több száz állami szervnél tette kötelezővé a kormány annak a szoftvernek a használatát, ami Palkovics László ex-miniszter érdekeltségi körébe tartozó cég fejlesztett.

Ahogy arról írtunk korábban,  az állami szektorban különböző állami társaságokat – köztük kórházakat, erdészeteket, nonprofit szervezeteket stb. – arra kötelezik, hogy Palkovics László ex-miniszter érdekeltségi körébe tartozó cég által fejlesztett szoftvert vásároljanak. Így 2024 végéig több száz állami szervnél az EKEIDR iratkezelő rendszert kell bevezetni, melyet Palkovics László volt üzlettársának a cége, az SDA DMS Zrt. fejlesztett ki. A szoftvert már több helyen is használják a közszférában, a MÁV-nál és a Nemzeti Vagyonkezelőnél, és a fővárosi és megyei kormányhivatalokban is – írja az Átlátszó. A kormány szerint a cél a közigazgatás belső működésének átláthatósága, az e-ügyintézés támogatása, ezáltal a hatékonyság növelése.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink