Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A hullámok hercege: Berecz Zsombor az olimpiai aranyról álmodik

Létrehozva:

A 34 éves vitorlázó ismét sporttörténelmet írt, ő lett a finn hajóosztály első magyar Európa-bajnoka. És már csak egyetlen érem hiányzik a gyűjteményéből!

Amikor Berecz Zsombor a Velencei-tavi Vízisportiskola SC-ben elkezdett versenyezni, talán senki nem gondolta, hogy ő lesz a világ egyik legjobbja. Sőt, még akkor sem, amikor ifi hajóosztályban, 1999-ben az első magyar bajnoki címét szerezte. „Egyáltalán nem voltak világmegváltó terveim vagy ambícióm. Sőt, senkinek nem voltak ilyen elvárásai felém. Én csak jól akartam érezni magam, a vitorlázás szeretete és a jó társaság vonzott. Aztán az élet hozta magával a sikereket” – mondta lapunknak az újdonsült aranyérmes, aki 2006-ban már az Európa-bajnokságon indult, sőt a 2008-as ötkarikás játékokon a 29. helyen végzett, akkor még laser hajóosztályban.

A váltás a 2012-es olimpia után jött el – Londonban a 21. helyet szerezte meg –, attól kezdve finn dingi osztályban versenyzett tovább. Újabb négy évnek kellett eltelnie az első igazi nemzetközi sikerhez, hiszen a már-már szokásos olimpiai szereplés mellett 2016-ban megszerezte első érmét egy világversenyen – az Európa-bajnokságon lett második. Igaz, az első dobogós helyig számos mélypont volt Berecz Zsombor pályafutásában.

„Szerintem ez minden sportoló életében így van. Mondhatnám az anyagi nehézségeket is, de említhetném azt is, hogy az évek során számos versenyen éreztem azt, hogy most végre sikerül a dobogón végezni – aztán mégsem sikerült. Szerencsére a pályafutásom alatt végig jó döntéseket hoztam, és szuper embereket ismertem meg, így mindig volt, ami túllendített a holtponton. Itt bizony dolgozni kell keményen, és én ezt nagyon gyorsan megértettem és megtanultam. Ráadásul azt is hiszem, hogy a vitorlázásban meg kell érni a sikerre, a jó eredményre. Úgy néz ki, én mostanra értem meg!”

Forrás: Berecz Zsolt/Facebook

A 2016-es Európa-bajnoki érem után aztán már nem volt megállás. A vitorlázó 2018-ban sporttörténelmet írt, amikor aktív olimpiai hajóosztályban a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérmét nyerte. És bár az olimpia idén elmaradt, az Enosimában megrendezett előolimpián sem talált legyőzőre. Miként az idei Európa-bajnokságon sem, így ő az első magyar, aki ebben a hajóosztályban Eb-t tudott nyerni. Nem véletlen, hogy Berecz ezt a sikert közvetlenül a világbajnoki cím mellé sorolja.

„Nem túlzás azt állítani, hogy a vitorlázás legendái közé kerültem. Ebben a hajóosztályban ugyanis minden sikerért keményen meg kell dolgozni, nem mellesleg 1956 óta vésik fel a győztesek nevét a vándorkupára, ahova most az én nevem is felkerült.” Pedig a felkészülés nem volt teljesen zökkenőmentes, hiszen a koronavírus járvány miatt a világbajnokságot meg sem rendezték, sőt Zsomborék spanyolországi edzőtáborozása is félbeszakadt, úgy, hogy még a felszerelések is külföldön maradtak. „Csak júliusban térhettünk vissza Spanyolországba, ám akkor sikerült egy másfél hónapos szuper edzőtábort tartanunk. Ezt egyébként az eredmények is bizonyítják, hiszen az én Európa-bajnoki címem mellett az edzőpartnereim harmadik, negyedik és nyolcadik helyen végeztek.”

És hogy mi volt az ő sikerének a titka? Nos, erre csak annyit válaszolt, hogy univerzális versenyző. Persze ez nem felvágás, csupán annyit jelent, hogy minden körülmények között képes stabilan, ugyanazon a szinten versenyezni. És most ez a képesség döntött!

Finn Dingi, az elit hajóosztály
A Finn Vitorlás Szövetség az 1952-es Helsinki Olimpia előtt tervezői pályázatot írt ki. Erre a pályázatra adta be a svéd Rickard Sarby a Finn Dinghy terveit. A tesztversenyeket a prototípus fölényesen megnyerte, ezzel bekerült a hajó az olimpiára és azóta is töretlen a hajóosztály népszerűsége. Aki jól akar finnezni, annak nagyon sokat kell edzenie. Fizikailag is nagy kihívás a finnezés, de mentálisan is a topon kell lenni. Miután a nemzetközi osztályszövetség törölte az októberre tervezett világbajnokságot, az Eb maradt idén a finnesek egyetlen nagy nemzetközi versenye, 27 ország 70 vitorlázója indult. Berecz Zsombor minden futamban a top 10-ben vitorlázott.

„A vitorlázás igazságos sport. Az Európa-bajnokságon 10 futamon kell versenyezni, az összesített eredmények után derül ki, ki a legjobb. A mostani verseny nagyon nehéz volt, közel hajóztunk a parthoz, a széljárás és a szélirány is állandóan változott, ráadásul hatalmasak voltak a hullámok. Ez meg is látszott a versenyzőkön, hiszen szinte mindenkinek voltak jobb és rosszabb eredményei, ám én folyamatosan az élmezőnyben tudtam maradni. Ez a kiegyensúlyozottság és stabilitás hozta meg a sikert.”

Hogy ez mennyire így van, azt az bizonyítja: Berecz Zsombor úgy lett aranyérmes, hogy az összetett eredményei alapján az utolsó futamon már rajthoz sem kellett volna állnia. A siker után természetesen jár egy kis pihenő, persze nem sok, hiszen egy arany még hiányzik a gyűjteményből. Bár az idei olimpiát eltolták 2021-re, a jelenkori magyar vitorlázás legnagyobb alakja arra készül, hogy Tokióban is aranyérmet szerez. Olyan jó helyzetben van, hogy ehhez nem kell változtatni semmin.

Security Check Required

No Description

„Miénk a legjobb csapat, miénk a legjobb edzői stáb, nekem vannak a legnagyszerűbb edzőpartnereim” – mondta a vitorlázó, hozzátéve, hogy ebbe a csapatba most nem engednek be senkit, így mennek tovább.

„Becsülettel dolgozunk azért, hogy jövőre az olimpiai aranyérem is meglegyen.”

Zsombor tudja, rengeteg munka vár addig rá, de persze azt is tudja, hogy a pihenés, és kétgyermekes apaként a család is fontos. „Amikor edzőtáborban vagyok, az egész napot a munka teszi ki. Reggel és este erőnléti edzést végzek, naponta 2-3 órát vitorlázok, és mivel ez egy technikai sport, folyamatosan ellenőrizzük a felszereléseket is. Lényegében reggel héttől este hétig minden csak a vitorlázás körül forog. Amikor hazajövök a családomhoz, akkor a vitorlázás az utolsó dolog, amiről beszélek. Bár az erőnléti edzéseket ilyenkor is megcsinálom, szabadidőmben a barátaimmal találkozom és a családomnak élek.”

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink