Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony és Szabó maradtak a Párbeszéd vezetői

Létrehozva:

A párt mostantól az alapjövedelemmel kampányol, és ragaszkodnak az előválasztáshoz.

A Párbeszéd tisztújító kongresszusa újraválasztotta a párt társelnökeit, Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt. A párt egyúttal elindította az alapjövedelem bevezetéséről szóló kampányát.

A rendezvényen a társelnökök mellett megválasztották a Párbeszéd elnökségét is. A hétről kilencfősre növelt létszámú testületnek a két társelnök automatikusan tagja, mellettük Jakál Adrienn soproni önkormányzati képviselő, Erőss Gábor VIII. kerületi alpolgármester, Tordai Bence parlamenti képviselő, Béres András, a III. kerület alpolgármestere, Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester, V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere és Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes kapott bizalmat. A tisztviselők mandátuma két évre szól.

Karácsony Gergely elmondta, a kongresszus megválasztotta azt a csapatot, amelyik felkészíti a pártot a 2022-es parlamenti választásra. A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt és közös egyéni képviselőjelöltek fontosságát hangsúlyozó főpolgármester kijelentette, a Párbeszéd volt az első, aki teljes körű ellenzéki összefogást szorgalmazott. Mára már valamennyi ellenzéki párt kinyilvánította, hogy mind a 106 egyéni körzetben közös jelöltet akar állítani.

A politikus felelevenítette, hogy korábban ők szorgalmazták az előválasztást is, ezért továbbra is kiállnak amellett, hogy a kormányfőjelöltről és a közös egyéni képviselőjelöltekről az ellenzék előválasztás útján döntsön.

A minden magyar állampolgárnak alanyi jogon járó alapjövedelem mellett érvelő Karácsony Gergely azt mondta, hogy az intézkedés a jövő Magyarországának egy fontos pillére lehet. Hangsúlyozta, hogy az alapjövedelem bevezetéséről nem csak a választókat, de a saját politikai partnereiket is meg akarják győzni. Szabó Tímea szerint nem csak az a feladatuk, hogy létrehozzák az ellenzéki egységet, hanem az is, hogy olyan jövőt, egy olyan víziót kínáljanak, ami segít Magyarországnak kilábalni a válságból.

A korábbi választásokon kiderült, az ellenzéki pártoknak nem elég annyit mondaniuk, hogy leváltják a kormányt, és ha ennél nem tudnak többet mondani, akkor nem is várhatják el, hogy a választók bizalmat szavazzanak nekik – mondta Szabó. Kiemelte, hogy a magyar társadalom több mint nyolcvan százaléka, köztük Fidesz-szavazók is támogatják az alapjövedelem bevezetését. Az intézkedés minden felnőttkorú magyar állampolgárnak legalább havi százezer forintot, míg a gyermekkorúaknak legalább havi ötvenezer forintot biztosít. Hozzátette, emellett a nettó minimálbért havi 166 ezer forintra növelnék. Szabó szerint a javaslatot egy 3300 milliárd forintos költségvetési átcsoportosításból finanszíroznák.    

Arra a kérdésre, miszerint az önkormányzati választás előtt még azt nyilatkozta, hogy nem szeretne egyszerre társelnök és főpolgármester lenni, mert ez két nagyon kemény munka, Karácsony Gergely azt válaszolta: amennyiben a Fidesz pártelnöki funkciója összefér a miniszterelnökséggel, és Orbán Viktor képes megoldani ezt a feladatot, akkor ő is képes lesz egyszerre ellátni a társelnöki és a főpolgármesteri pozíciókból adódó feladatait.

Karácsony Gergely elmondta: jelenleg nem készül arra, hogy az előválasztáson elinduljon, de nagyon sokat akar azért dolgozni, hogy legyen ilyen előválasztás.

Legnépszerűbb cikkeink