Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A Charlie Hebdo ma újra a Mohamed-karikatúrával jelenik meg

Vámosi Ágoston

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap

A botrányos lapszámot éppen a lap elleni terrortámadás perének kezdőnapjára időzítették.

Keddtől elérhető a Charlie Hebdo legfrissebb lapszáma online formában, szerdán pedig nyomtatásban is megjelenik. Ennek a számnak a címlapján teszik közzé a Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúrákat. A lap több szerkesztőségi tagja dzsihadista merénylet áldozata lett 2015 elején, szerdán pedig megkezdődik a 12 áldozatot követelő terrortámadás pere a párizsi esküdtszéken.

„Soha nem adjuk meg magunkat. Soha nem adjuk fel” – mondta Riss, a lap jelenlegi főszerkesztője, aki a 2015. január 7-i terrortámadásban súlyosan megsebesült.

A 12 rajz eredetileg a Jyllands-Posten című dán napilapban jelent meg 2005. szeptember 30-án, a Charlie Hebdo egy évvel később közölte őket. Van, amelyiken a próféta turbán helyett bombát visel a fején, vagy kést ránt két lefátyolozott nőre. A Charlie Hebdot a közlés után többször megfenyegették, a szerkesztőséget felgyújtották, 2015. január 7-én pedig két francia dzsihadista hatolt be a szerkesztőségébe, ahol 12 embert megöltek, és 11-et megsebesítettek. A lap hét legfőbb karikaturistáját, köztük a főszerkesztő Charb-t is kivégezték. Ez volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben több mint 250-en vesztették életüket.

A támadást követően a Charlie Hebdo elköltözött, biztonságát megerősítették, és a szerkesztőség jelenleg is titkos helyen dolgozik. A lap munkatársai az elmúlt években is több halálos fenyegetést kaptak, miközben az újság világszerte a szólásszabadság jelképévé vált. A dán karikatúrákon kívül a támadásban megölt egyik francia karikaturista, Cabu egyik rajzát is közli szerdán a lap.

„Gyakran megkérdezték tőlük 2015 január óta, hogy fogunk-e még Mohamed-karikatúrákat közölni. Eddig mindig nemet mondtunk, nem azért, mert valaki megtiltotta, hiszen a törvény engedni, hanem azért, mert alapos ok kellett hozzá. Egy olyan ok, amelynek van értelme, és amely hozzátesz valamit a vitához” – írta a főszerkesztő a szerdai cikkében.

Emmanuel Macron elnök szerint nem az ő feladata ítéletet mondani a Charlie Hebdo munkatársainak döntéséről, de védelmébe vette a “blaszfémia szabadságát”, leszögezve, hogy országában szabad a véleménynyilvánítás. Macron szerint fontos tiszteletet mutatni mások iránt, illetve el kell kerülni a „gyűlölet-párbeszédet”.

Legnépszerűbb cikkeink