Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Lemondott a román rendőrség feje, mert maffiózókkal találkozott

Vámosi Ágoston

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Kiszivárgott egy videofelvétel, Liviu Vasilescu távozni kényszerült.

Lemondott a román rendőrség éléről Liviu Vasilescu, miután kiderült: több magas rangú társával személyesen egyeztetett a Duduianu-klán tagjaival leszámolás áldozatául esett vezetőjük temetésének körülményeiről augusztus 9-ére virradó éjszaka.

A Duduianu-klán korábbi vezetőjét, Emi Piant augusztus 4-én hajnalban késelték meg, később Bukarestben és környékén napokig nagy erőkkel járőrözött a rendőrség, hogy elejét vegye a további leszámolásoknak, és megelőzze az alvilági erőszak elharapózását – írja az MTI.

Vasilescu szerint ő semmilyen törvénytelenséget nem követett el, jóhiszeműen járt el, lemondásával pedig a román rendőrség és belügyminisztérium elleni „sajtóhadjáratnak” akar véget vetni. A román média sokat foglalkozott azzal, hogy az áldozatot – a járványügyi előírásokat semmibe véve – otthon ravatalozták fel, a környék pedig három napra az alvilág drága autókkal és ékszerekkel kérkedő figuráinak zarándokhelyévé vált. A gyászolók semmilyen egészségügyi óvintézkedést (maszkviselést, távolságtartást) nem tartottak be.

Ilyen körülmények között szervezte meg Vasilescu az éjszakai találkozót egy közeli templomnál a Duduianu-klánnal, akiket az egyik testvér, Elvis Pian szerint arra próbált rávenni, hogy mielőbb vigyék ki a házból és temessék el a nappalijában napok óta felravatalozott halottat.

A bandavezér temetése után akkor lett országos botrány az ügyből, amikor az Adevarul című lap augusztus 25-én videofelvételt is közzétett a rendőrségi vezetők és a Duduianu-klán éjszakai egyezkedéséről. Azóta az újságírók Klaus Iohannis államfőtől is megkérdezték: normálisnak tartja-e, hogy a rendőrség legmagasabb rangú képviselői ilyen bizalmas viszonyban legyenek az alvilággal, és felmerült-e, hogy lemondásra szólítsa fel a belügyminisztert. Iohannis azt mondta: nem tiszte kommentálni az ügyet, de magyarázatot kér a tárcavezetőtől.

Legnépszerűbb cikkeink