Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Két héten át 33 millió forintért hozta-vitte prominens utasait a NER luxusgépe

Létrehozva:

Fotó: Wikipédia

Két hét alatt minimum 33 millió forintot égetett el az az OE-LEM lajtsromszámú Bombardier Global 600-as magángép, amely arról ismert, hogy fideszes vezetőket és a rendszer gazdasági elitjét szállítja – írja a Népszava.

A repülési adatokat rögzítő site-on, a Flightaware.com-on az látható, hogy OE-LEM gyakorlatilag folyamatosan ingázott Budapest és népszerű horvátországi, ciprusi, spanyolországi nyaralóhelyek, illetve a francia Riviéra között.

Az utasokról nincs információ, ám az Átlátszó a repülési adatokból és a Szijjártó Pétert augusztus közepén fedélzetén tudó Lady Mrd luxusjacht útvonalából arra a következtetésre jutott, hogy a külügyminiszter is igénybe vehette a Bombardier szolgáltatásait. Feltűnően egybeesik a luxusgép mozgása Orbán Viktoréval is: a miniszterelnök a horvát sajtó szerint a Hvar szigetén vendégeskedett, a lap forrása szerint épp a hosszú hétvégén, amikor a luxusgép többször is járt a közeli Brac szigetén.

A Flightaware.com-on látható adatok szerint augusztus 12-e óta a luxusgép húsz alkalommal repült, összesen 24,7 órát töltött a levegőben.

Egy ilyen gép üzemben tartási költsége az Aircraftcalculator nevű oldal adatai alapján repült óránként 4,5-6 ezer dollár között mozog. Azaz csak amíg a levegőben volt ebben a másfél hetes időszakban, 33 és 44 millió forint közötti összeget égetett el, ennyibe került az üzemanyag és a repülőgép „kopása”. S ebben nincs benne az OE-LEM leszállási, parkolási díja, a kezelő személyzet bére.

A Budapest Airport díjszabása szerint a 23 tonnás magángép leszállási díja 135 euró. Erre jön rá a parkolás: ha nem igényel utashidat, akkor 5,29 eurót kell fizetni óránként. A ferihegyi árak ráadásul nem is olyan magasak: a 168óra korábban megnézte, hogy a londoni Heathrow repülőtéren egy ilyen privát magánjet fogadása több mint egymillióba, a parkolása pedig óránként nagyjából nyolcvanezer forintba kerül átszámolva.

A Bombardier Global 600-as gépre egy másfél órás repülőútra személyenként 2 millió forintért lehet helyet kapni.

Legnépszerűbb cikkeink