Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tizenöt és fél órát repült egyhuzamban egy kutatókat szállító repülőgép

Létrehozva:

Új rekordot állított fel a Lufthansa miután 13 600 kilométert repült megszakítás nélkül.

A Lufthansa eddigi leghosszabb utasszállító járatával egyhuzamban 15 óra és 36 perc alatt jutott el mintegy száz tudós az észak-németországi Hamburgból a 13 600 kilométerre, az Atlanti-óceán déli részén fekvő Falkland-szigetekre.

Az Airbus A350-900 típusú repülőgép 92 utasa hétfőn érkezett meg a Mount Pleasant katonai bázisra, ahol a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatói, valamint a Polarstern kutatóhajó új legénysége átszáll az antarktiszi expedícióra induló Polarsternre, amely két hónapon át gyűjt klímaadatokat az antarktiszi Weddel-tengerben.

A német légitársaság történetében ez volt az eddigi leghosszabb nonstop utasszállító járat. A különjárat igénybevételének oka a koronavírus-járvány volt – közölte a hétfői érkezést követően a légitársaság szóvivője. Normál esetben a tudósok Dél-Afrikán vagy Chilén keresztül utaznak az Antarktiszra, ezúttal azonban a menetrend szerinti járatok nem jöhettek szóba a járványveszély miatt elrendelt utazási korlátozások miatt.

Az utasok és a Lufthansa kiszolgálószemélyzete a repülőút előtt két hetet karanténban töltött. A gép szerdán repül vissza Münchenbe, fedélzetén a Polarstern leváltott legénységével. Egy évig tartó expedíció után október 12-én érkezett vissza Németországba az Északi-sarkról a Polarstern, amely csaknem tíz hónapon keresztül sodródott a Jeges-tengeren egy jégtáblába fagyva, kutatva a sarkvidék klímáját. Ezt követően decemberben indult déli-sarki expedíciójára.

 

MTI

 

Legnépszerűbb cikkeink