Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ez nem Westeros, hanem Magyarország

Létrehozva:

Forrás: drkarsai.hu

Karsai Dániel alkotmányjogászt kérdeztük.

Mi van, ha az ellenzék nyer? Dobrev Klára viszonylag gyors átmenetre számít, bár tisztában van a feladat nehézségével. Karácsony Gergely azt mondta, erre az alaptörvényre nem hajlandó letenni az esküt, mert szerinte nem legitim.

Az alkotmányjogász szerint ha nem kétharmaddal nyer az ellenzék, akkor sem kell attól tartani, hogy nem lesz új kormánya Magyarországnak: az eskü letétele nem hivatalba lépési feltétel. Tehát bárki megteheti, hogy nem teszi le az esküt, de akkor törvénysértéssel kezdi az új miniszterelnök a pályafutását, viszont nincs jogi szankciója annak, ha elmarad az eskü egy része.

Karsai Dániel úgy vélte, ha az új kormánynak nem lesz kétharmada, akkor sem az Alaptörvényt, sem a sarkalatos törvényeket nem módosíthatja, ilyenkor meggyőzheti az ellenzéket, hogy támogassák őket szavazataikkal, de ha nem sikerül, akkor nincs módosítás formálisan jogszerű alapon. Véleménye szerint az sem járható út, hogy a választás után népszavazáson döntsenek a választók, és így formáljon jogot magának arra a kormány, hogy módosítson fontos, kétharmados törvényeket.

Karsai szerint azonban a probléma valós. „Orbán Viktor a formális legalitás talaján maradva valóban egy autoriter rezsimet épített fel, ahol a hatalomkoncentráció demokráciákban teljesen elfogadhatatlan szintje valósul meg (…), de ezt mindig formálisan jogszerűen teszi” – tette hozzá. Mint mondta, valós az a veszély is, hogy kétharmados többség nélkül semmi nem fog átmenni, és az ellenzéki Fidesz mindent obstruálni fog, de nem hisz abban, hogy így lesz. Úgy vélte, ha a Fidesz megbilincseli az országot, az könnyen visszahullhat rájuk, de szó sincs arról, hogy a mostani ellenzéknek ne lenne mozgástere: szűk lesz a mozgástér, de lesz. Magyarán: nem jogi, hanem politikai megoldása van egy ilyen helyzetnek. Az alkotmányjogász szerint az autoriter rendszer kialakításában hosszú évekbe telt ide eljutni.

Az alkotmányjogász óva intett mindenkit attól, hogy csodavárásról, katarzísvárásról beszéljen, mert ebből jönnek az ilyen kivitelezhetetlen ötletek, amilyenekről beszélgetünk, és amelyek meg nem valósítása az ellenzékre szavazók gyors kiábrándulását vonhatja maga után. Az alkotmányjogász a legnagyobb bajnak épp azt nevezte, hogy az ellenzék csodavárásról beszél, és a tévképzetről, hogy itt a választás után a NER három hónap alatt eltüntethető. „Ez nem a NER jellegének és lebontási szükségességének relativizálása, én is egy szörnyűséges rendszernek tartom a mostanit. De kivitelezhető megoldásokról szeretnék gondolkozni és beszélgetni, nem a közjogi fantasy kategóriájába esőkéről. Nem Westeros sorsáról van szó, hanem Magyarországéról” – tette hozzá.

Karsai Dániel szerint 10 év rombolást 30 év alatt lehet helyrehozni. Orbán Viktor hatalomtechnikában zseniális, aki patikamérlegen mérte ki, hogy meddig mehet el. Véleménye szerint a kivitelezhetetlen ígéretek azért nagyon veszélyesek, mert az ilyen alapon elért győzelmek után is felébrednek az emberek, és ha nem teljesülnek az ígéretek, akkor a következmények nagyon súlyosak lehetnek.

Bánhidi Emese / 168

Legnépszerűbb cikkeink