Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A republikánus kampány elkezdte kétségbe vonni Kamala Harris megválaszthatóságát

Létrehozva:

Azt állítják, hogy bár Amerikában született, jamaicai és indiai szülei nem voltak amerikai állampolgárok, tehát ő sem az.

Vihart kavart az amerikai politikai életben Donald Trump amerikai elnök csütörtök este tett félreérthető megjegyzése Kamala Harris megválaszthatóságáról.

Sajtóértekezletén Trumpnak egy újságíró feltette a kérdést: mit szól ahhoz, hogy John Eastman, a kaliforniai Chapman Egyetem jogászprofesszora a Newsweek című lap internetes oldalán arról írt, hogy Kamala Harris alelnökké választása jogszerűtlen lenne, mert

a szenátornő nem amerikai állampolgár, mivel születésekor a szüleinek még nem volt meg az amerikai állampolgárságuk.

Az elnök azzal felelt, hogy „hallott erről”, és szerinte érdemes megnézni, miről van szó, mivel a cikk írója elismert jogász. Trump azonban hangsúlyozta: „fogalmam sincs, hogy ez igaz-e, de feltételezem, hogy a demokraták ellenőrzik ezt, mielőtt jelölik alelnöknek”.

A riporter erre megjegyezte: nem kétséges, hogy Kamala Harris az Egyesült Államokban született, bár meglehet, hogy a szüleinek még nem volt állandó tartózkodási engedélyük.

A várható alelnökjelölt édesapja Jamaicából érkezett közgazdászhallgató, édesanyja pedig indiai orvostanhallgató volt az Egyesült Államokban, amikor a lányuk 1964-ben megszületett a kaliforniai Oaklandben. Az amerikai alkotmány 14. kiegészítésének értelmében minden személy,

aki az Egyesült Államokban születik, automatikusan amerikai állampolgár.

Trump félreérthető válaszára a közelgő elnökválasztáson rivális Biden-kampány szóvivője azonnal reagált. „Undorítónak” és „szánalmasnak” nevezte az elnök megjegyzését, s emlékeztetett arra is, hogy évekkel ezelőtt Trump – még üzletemberként -„kenyainak” nevezte Barack Obama akkori elnököt.

Lindsey Graham befolyásos republikánus szenátor, akit Donald Trump szoros szövetségeseként tartanak számon, pénteken először a Twitteren, majd újságíróknak nyilatkozva is leszögezte:

„nem is kérdéses, hogy Kamala Harris amerikai állampolgár”.

„Kamala Harris a szenátus legliberálisabb tagjainak egyike, radikális demokrata párti politikát követ. De fel sem merülhet, hogy amerikai állampolgár-e vagy sem. Az Egyesült Államokban született 1964-ben, olyan szülőktől, akik jogszerűen tartózkodtak az országban” – fogalmazott a dél-karolinai szenátor. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink