Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Macron és Merkel is a kompromisszum szellemét érzi az EU-csúcson

Létrehozva:

A német és a francia vezető is úgy érzi, a megoldás keretrendszere már meg lett teremtve a 2021-27-es EU-s költségvetés és gazdasági mentőscsomagról szóló csúcstalálkozó első két nehéz napja után. Az EP elnöke viszont vétóval fenyeget, ha a jogállamiságot nem védi meg a végső megállapodás elegendő mértékben.

Rendkívül feszült, kétségkívül kemény, de reményteljes tárgyalások zajlanak, amelyek során kompromisszum körvonalazódik az európai uniós költségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról – közölte Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben hétfőn, az uniós csúcstalálkozó negyedik napjának huszonhetes körben zajló tárgyalására érkezve, a politikust az MTI idézi.

Macron úgy nyilatkozott: óvatosan fogalmaz, mert noha van remény a megállapodásra, még nincs teljes egyetértés a tagállami vezetők között az uniós pénzek nagyságát és elosztását és a jogállami kérdéseket illetően. Elmondta, „újabb javítások” kerültek az asztalra a helyreállítási alap egészét és a benne szereplő támogatási tételeket tekintve, ami tájékoztatása szerint továbbra is a megbeszélések legérzékenyebb kérdése.

Angela Merkel német kancellár érkezésekor azt mondta, vasárnap este, hosszú tárgyalások után a vezetők kidolgozták a gazdasági mentőcsomag lehetséges keretét. „Ez az előrelépés reményt ad arra, hogy akár már ma megállapodás szülessen, vagy legalábbis közel kerüljünk hozzá” – fogalmazott a német kancellár.

Greta Thunberg 100 hete iskolasztrájkkal tüntető klímaaktivista a klímakérdés fontosságáról üzent az európai vezetőknek, írja a Politico élő közvetítése, ahogy azt is, David Sassoli Európai parlamenti elnök azt mondta, ha a végső változat nem egyezik az általuk kialakított értékekkel, vétózni fognak – és az elvárások között a jogállamiság hatékony védelme is ott van. Korábban Orbán Viktor azt mondta, követeli, hogy ne legyenek a költségvetés és a kifizetések politikai vitákhoz kötve.

Legnépszerűbb cikkeink