Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Oroszországban kiváltságosok egy része már áprilisban kapott a kísérleti oltóanyagból

Létrehozva:

Ezt állítja a Bloomberg hírügynökség többtucat forrásra hivatkozva. Az állam már a második önkéntes csoport beoltását indítja el a kísérleti vakcinával. Putyin elnök újabb tömegrendezvényt mondott le.

A második csoport önkéntessel kezdi meg a koronavírus elleni vakcina tesztelését az orosz védelmi minisztérium, az első 18 emberben kialakult az immunitás mellékhatások nélkül, állítja az orosz fél, amelyet az MTI idézi. A Bloomberg többtucatnyi, meg nem nevezett forrásra hivatkozva hétfőn azt állította, hogy az orosz elit egy része már áprilistól hozzáférhetett a kísérleti oltóanyaghoz.

Az amerikai hírügynökség szerint több száz ember élt a védőoltás lehetőségével, egyebek között a Rusal és a PhosAgro vállalatnál is volt mód a vakcinálásra. A cégek nem kívánták kommentálni az értesülést, de Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója azt mondta, nem tud róla, hogy politikusoknak és üzletembereknek hozzáférésük lett volna az oltóanyaghoz. Oroszországban 40-50 millió embert terveznek beoltani.

Putyin egyébként hétfőn a krími Kercs városban bejelentette, hogy idén elmarad az úgynevezett Halhatatlan Ezred-felvonulás. Az országos szinten milliókat megmozgató megemlékezésen, amelyen az utódok a második világháborús veteránok portréival vonulnak fel, hagyományosan a győzelem napján, május 9-én szokták megrendezni. Idén azonban, a Covid-19 terjedésének megfékezése érdekében az elnök a menet elhalasztása mellett döntött, a katonai díszszemlével egyetemben. A parádét június 26-án megtartották, de felvonulást jövőre halasztották.

Legnépszerűbb cikkeink