Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Egymást tiszteletben tartó megoldásokat kell találni”

Létrehozva:

Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Orbán Viktor és Emmanuele Macron közös sajtónyilatkozatot tartott.

Közös európai gondolkodásra van szükség a külső határok jobb megvédéséért és a közös cselekvésért – hangoztatta a francia köztársasági elnök Budapesten, az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtónyilatkozatában. „Támogatjuk a közös európai védelempolitikát, támogatjuk a nukleáris energiát és támogatjuk, hogy Európának erős agráriuma legyen” – mondta ugyanott  Orbán.

Emmanuel Macron azt mondta: Magyarország és Franciaország nem mindenben ért egyet, de Franciaország lojális partner és Európa-párti. Franciaországnak fontos a hazaszeretet, és az országokkal fenntartott kapcsolataiban az egymás iránti tisztelet – tette hozzá az államfő, aki az európai szuverenitással kapcsolatban az európai uniós védelempolitika, a közös képességek építésének fontosságát hangsúlyozta, és megköszönte Magyarországnak, hogy elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben.

 

Jogállamiság és párbeszéd

A francia elnök a két ország találkozási pontjaként említette az űripart és az energetikai szuverenitást, amelyet a gázimport csökkentésével, az atomenergia útján elindulva kívánnak elérni. – Vannak azonban eltérő álláspontok – mondta Emmanuel Macron, aki szerint fontos a médiapluralizmus és a jogállamiság tiszteletben tartása, valamint a kompromisszumra törekvő párbeszéd.

A visegrádi kormányfőkkel tervezett megbeszélésekre is utalva elmondta: lehetőség lesz beszélgetést folytatni a többi közt a digitalizáció témájáról, amely a január 1-jén kezdődő soros francia uniós elnökség egyik fontos célkitűzése lesz, a migrációs politikáról és a jogállamiságról.

A soros francia elnökségnek két fontos eleme lesz: vitát folytatnak majd arról, hogy az európai projektekbe hogyan kapcsolódhatnak be a fiatalok egyetemi programokon keresztül, és hogyan lehet a gazdaságot felvirágoztatni – tudatta Emmanuel Macron.

Azt mondta: a tagállamokkal és az európai intézményekkel, különösen az Európai Bizottsággal folytatott párbeszéd során közösen, a tagállamok céljaihoz hű, egymást tiszteletben tartó megoldásokat kell találni.

 

„Egyet fogunk érteni Macron elnök úrral”

A hazaszeretet, Európa megerősítése és az európai stratégiai autonómia kérdésében „egyet fogunk érteni Macron elnök úrral” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő kifejtette, nincs stratégiai autonómia európai védelmi ipar, saját, nukleáris energiaképesség, valamint mezőgazdasági önellátási képesség nélkül.

„Ezért mi támogatjuk a közös európai védelempolitikát, támogatjuk a nukleáris energiát és támogatjuk, hogy Európának erős agráriuma legyen”  – fogalmazott Orbán Viktor.  – Jó esély van arra, hogy „sikeres tárgyalásokat folytassunk  – mondta a miniszterelnök, aki szerint a látogatásra az időjárás miatt a május lett volna ideális, hiszen akkor a legszebb Budapest és Magyarország, de  – fűzte hozzá  – „politikára a december is jó lesz”. A magyar miniszterelnök leszögezte, Magyarország tisztelettel viszonyul Macron elnökhöz, és miután Franciaország az enciklopédisták hazája, elfogadja azt a definíciót, amit legutóbb a francia elnök mondott kettejük viszonyáról: „politikai ellenfelek és egyúttal európai partnerek vagyunk”.

 

Rendőrök a Városházán

Közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, amiben arról beszéltek, hogy a rendőrség hétfő reggel megjelent a Városházán és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt-nél az úgynevezett Városháza-ügy miatt.

A főpolgármester szerint a rendőrök olyan dokumentumokat kerestek, amiket a Budapest.hu oldalon is megtalálnak, mert ezek mind nyilvánosak.  Szerinte egy „kreált üggyel” próbálják elterelni a figyelmet a Fidesz a saját korrupciós ügyeiről. Kritizálta, hogy a nyomozást „olyan kreált dokumentumok alapozták meg, amik alapján nem kellett volna nyomozást indítani.” „Bizonyítékként nem elfogadható hangfelvételek alapján nem szokott nyomozást indítani a rendőrség, és nem írja meg abban a percben a propagandasajtó” – ezzel az Indexen megjelent cikkre utalt, ami abban a percben jelent meg, hogy a rendőrök megjelentek a Városháza előtt.

Karácsony után az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szólalt fel, aki szerint mindez azért van, mert Orbán fél. „Teljesen érthető, hogy fél a bukástól” – majd hozzátette, hogy az elmúlt időben mennyi kormányközeli botrány került napvilágra. Márki-Zay arról beszélt, hogy nem lehet véletlen, hogy pont azon a napon mentek ki a nyomozók a Városházára, amikor Emmanuel Macron francia elnök Budapestre érkezett. „Nemzetközi botrányt akartak kelteni” – tette hozzá.

 

*

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hétfő délelőtt, megérkezését követően, a hivatalos budapesti programját megelőzően, rövid magánlátogatást tett a Kozma utcai zsidótemetőben, ahol lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál. A francia államfő szűk körben, hivatalos külsőségek nélkül emlékezett meg a filozófusról, akivel 2019-ben találkozott Párizsban – áll a Mazsihisz közleményében.

Legnépszerűbb cikkeink