Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Két azerbajdzsáni katona halt meg a kiújult azeri-örmény konfliktusban

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Tüzérségi összecsapás történt Azerbajdzsán és Örményország határán.

„Vasárnap délután 12.30-kor az azerbajdzsáni fegyveres erők egy UAZ típusú kocsival megpróbáltak határsértést elkövetni az örmény Tavus megye térségében. Az örmény fél figyelmeztetését követően az azeri katonák elhagyták járművüket, és visszatértek állásaikba. Ezután az azeri katonák ismét kísérletet tettek az örmény állás elfoglalására ezúttal tüzérségi tűz segítségével” – közölte az örmény védelmi minisztérium. Az örmény tárca szerint a válaszcsapást követően az azeri fegyveres erők visszavonultak, és veszteségeik is vannak. Az örmény oldalon nem voltak áldozatok.

„Július 12. déltől az örmény hadsereg egyik alakulata súlyosan megsértette a fegyvernyugvást (az azeri) Tovuz megye térségében az örmény-azeri határon tüzérségi eszközökből nyitva tüzet állásainkra” – ez már Azerbajdzsán védelmi minisztériumának beszámolója. A tárca állítása szerint mindkét oldalon voltak veszteségek. Értesülések szerint két azeri katona életét vesztette, öten pedig megsérültek. Örmény veszteségekről egyelőre nem tudni.

A két ország több évtizede konfliktusban áll egymással a zömében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt. A térség hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de az 1994-ben véget ért, véres fegyveres konfliktus eredményeként magukat helyi örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került. Baku szerint Örményország hadserege is jelen van ott. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta a terület függetlenségét, de ezt egyetlen ország sem ismerte el. A terület azóta is a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, s a szigorúan őrzött frontvonalon időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel. A mostani összecsapás azonban a két ország északi határa mentén történt.

Legnépszerűbb cikkeink