Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A lakosság 10 százaléka elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel

Létrehozva:

A Publicus Intézet Népszavának készített közvélemény-kutatása elsősorban a kormány gazdasági és társadalmi intézkedéseire és a második hullámra fókuszált.

A megkérdezettek 75 százaléka gondolja úgy, hogy ősszel visszatér a koronavírus-járvány, és komolyan számolni kell vele.

Ebben a kérdésben nem különülnek el jelentősen a különböző pártállású válaszadók, ám abban már feltűnő különbség van, hogy kiket viselt meg jobban anyagilag a járvány. A megkérdezettek

  • 4 százalékának szinte teljesen megszűntek,
  • 9 százalékának nagyobb mértékben,
  • 13 százalékának kisebb mértékben csökkentek a bevéltei.

A legnagyobb bevételcsökkenésről a jobbikos (48 százalék) és a DK-s (43 százalék) szavazók számoltak be, de kormánypártiak ötöde is azt mondta, hogy negatívan érintette a járvány az anyagi lehetőségeiket.

A járvány óta a családi kassza mennyivel lett kevesebb, arról a megkérdezettek

  • 8 százaléka azt mondta, sokkal,
  • 22 százaléka valamivel kevesebb,
  • 67 százaléka viszont nem érzékelt változást.

Azzal, hogy kormány miként segített azokon, akik nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt, a válaszadók tizede volt elégedett, míg kétharmaduk teljesen elégedetlen. Elsősorban az ellenzéki szavazók kritikusabbak, a momentumosok 95 százaléka, az MSZP-P szimpatizánsok 94 százaléka, a DK-sok és a jobbikosok 83-83 százaléka szerint nem születtek megfelelő döntések.

Az oktatás kérdéséhez azonban a kormánypárti szavazók is kritikusabban állnak hozzá: a Fidesz-KDNP szimpatizánsok 26 százaléka gondolja úgy, hogy a vészhelyzeti intézkedések nem voltak megfelelőek az oktatásban. A momentumosok 92 százaléka, a DK-sok 84 százaléka elégedetlen.

A kisvállalkozók megsegítését a kormánypártiak kétharmada megfelelőnek, az ellenzékiek 80 százaléka nem megfelelőnek találta.

Végezetül nézzük a megkérdezettek körében legnépszerűbb összeesküvés elméleteket, melyek szerint a koronavírust szándékosan szabadították rá a világra.

  • 22 százalékuk szerint Kínában állították elő,
  • 20 százalékuk szerint a cél az idős népesség terhének megszüntetése volt,
  • 13 százalékuk szerint Amerika eresztette rá Kínára a vírust.

Legnépszerűbb cikkeink