Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az uniós állampolgárok többsége továbbra is határozottan támogatja Ukrajnát

Létrehozva:

Az uniós állampolgárok továbbra is erős szolidaritást éreznek Ukrajna iránt és támogatják az ukrán népet segítő intézkedéseket – olvasható az Európai Bizottság által csütörtökön közzétett Eurobarométer-felmérésből.

Az Ukrajna ellen indított orosz offenzíva első évfordulója alkalmából megjelent értékelésből kiderül, hogy válaszadók 91 százaléka egyetért az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségnyújtással, és 88 százalékuk támogatja a háború elől menekülő emberek befogadását.

Ukrajna pénzügyi támogatását a megkérdezettek 77 százaléka helyesli, miközben az orosz kormányt, vállalatokat és magánszemélyeket sújtó gazdasági szankciókkal a válaszadók 74 százaléka ért egyet. Az európaiak 67 százaléka továbbra is támogatja az orosz állami tulajdonban lévő média szolgáltatására vonatkozó tilalmat, valamint 65 százalékuk ért egyet a katonai felszerelések Ukrajna számára történő beszerzésének és szállításának uniós finanszírozásával.

Összességében az európai polgárok 56 százaléka továbbra is elégedett az Európai Uniónak az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válaszával.

A felmérés továbbá arra is rámutat, hogy az európaiak nagy többségben támogatják az energetikai átállás felgyorsítását. A válaszadók 84 százaléka szerint az EU-nak a lehető leghamarabb csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét. 85 százaléka a megkérdezetteknek meg van győződve arról, hogy az épületek, a közlekedés és az áruk energiahatékonyságának növelése csökkenteni fogja az unión kívüli energiatermelőktől való függőséget.

Az európai gazdaság helyzetének megítélése 2022 nyara óta változatlan: 40 százalék „jónak”, 51 százalék pedig „rossznak” értékelte. Az euró támogatottsága továbbra is magas szintű, 71 százalékos az EU egészében. A felmérésben rész vettek 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy derülátó az EU jövőjét illetően. Az Eurobarométer által készített közvélemény-kutatásban, 27 tagállamban, összesen mintegy 26 500 uniós állampolgár vett részt.

(Kiemelt kép: Menekültek érkeznek Magyarországra Ukrajnából a barabási határátkelőn keresztül. Barabásban, 2022. február 27-én. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink