Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Svédország küldene Leopard tankokat Ukrajnának

Létrehozva:

Svédország kész Leopard harckocsikat küldeni Ukrajna részére, amit már a következő segélyszállítmányukkal együtt vinnének.

Svédország kész Leopárd harckocsikat küldeni Ukrajnának a megtámadott országnak nyújtandó újabb segélyszállítmány keretében – mondta az észak-európai ország védelmi minisztere a TT svéd hírügynökségnek.

Svédország a háború kirobbanása óta már jelentős katonai és humanitárius segélyt küldött Ukrajnának.

Pal Jonson svéd védelmi miniszter közölte, hogy az újabb szállítmány páncélozott gyalogsági harcjárműveket is tartalmaz, amellyel Svédország jelentősen hozzájárul az ukrán szárazföldi hadviseléshez.

A svéd kormány bejelentése szerint a katonai segélycsomag része lesz a fejlett Archer tüzérségi rendszer is, de a helyi parlament az ország 120 darab, német gyártmányú Leopard harckocsijából is küldene Ukrajnába.

„Készek vagyunk Leopard harckocsikat küldeni Ukrajnába, Németországgal folyamatosan egyeztetünk erről” – mondta Jonson a TT hírügynökségnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szlovák katonák másznak fel a harckocsira, miután a német védelmi miniszter átadta Szlovákiának a Leopard 2A4-es harckocsit 2022 december 19-én. Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink