Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Biden: Oroszország sohasem győz Ukrajnában

Létrehozva:

A brutalitás soha nem változtat az emberek szabadságvágyán, Oroszország sohasem győz Ukrajnában – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden a varsói Királyi Vár kertjében mondott beszédében.

Az amerikai elnök az ukrajnai háború kitörése első évfordulójának napjaiban érkezett Lengyelországba. Az összegyűlt tömeg előtt kijelentette: „Alapvető kérdéssel, valamint a legfőbb értékeink védelmét illető kötelezettségvállalásokkal állunk szemben: védeni fogjuk-e az agresszióval szemben a nemzetek szuverenitását, a szabadságot, kiállunk-e a demokrácia mellett?”. Hozzáfűzte: az igenlő válasz már egy évvel ezelőtt ismert volt.

„Az ukránok hazaszeretete győzni fog, ma, holnap, mindörökké”

– fogalmazott. „A brutalitás soha nem változtat az emberek szabadságvágyán, Oroszország sohasem győz Ukrajnában” – húzta alá. Bejelentette a Moszkvával szembeni szankciók kiterjesztését, kilátásba helyezte a háborús bűnösök megbüntetését, és szent eskünek nevezte a NATO-alapszerződés kollektív védelemről szóló ötödik cikkét. Hangsúlyozta: a NATO védeni fogja a nemzetek és a demokráciák szuverenitását.

„Putyin tévedett, az ukrán nemzet nagyon erős, a demokráciák pedig egységesek” – mondta. „A NATO finlandizációja helyett az orosz elnök Finnország és Svédország NATO-sítását láthatja” – utalt Finnország második világháború után megszerzett semleges státuszára, amely a Szovjetunióval kialakított jó gazdasági kapcsolatok mellett lehetővé tette a skandináv ország belpolitikai szabadságának, társadalmi rendszerének megőrzését.

Biden felidézte a tavaly októberben elfogadott, Ukrajna területeinek orosz megszállását elítélő ENSZ-határozatot. „Ma még egyszer az oroszokhoz fordulok. Az Egyesült Államoknak és Európa nemzeteinek nem áll szándékában Oroszország elfoglalása” – jelentette ki, hozzáfűzve: Washington szövetségesei nem Moszkva ellenségei. Putyin elnök viszont – mondta – „a háborút választotta, az ő választását jelenti minden nap, amikor a háború folytatódik”. Kijelentette:

ha Oroszország abbahagyná az Ukrajnával szembeni támadásokat, a háború véget érne.

Ukrajna végét jelentené viszont, ha megszűnne védekezni, ezért „közösen meg kell bizonyosodnunk arról, hogy Ukrajna képes a védekezésre” –mondta az amerikai elnök.

Az 1980-as évekbeli lengyel Szolidaritás mozgalom hagyományát felidézve, Biden megemlítette a mai fehérorosz ellenzéket, valamint az uniós csatlakozásra törekvő moldovai társadalmat is.

Az amerikai elnök beszéde előtt felszólalt Andrzej Duda lengyel elnök is. Párhuzamba állította a Szolidaritás mozgalom szellemiségét a jelenlegi ukrán menekülteknek nyújtott segítséggel. Fegyverek küldését is szorgalmazta, hogy Ukrajna védőinek legyen mivel harcolniuk.

„Ne habozzatok, ne féljetek!” – mondta a lengyel elnök, hozzátéve:

ma Oroszországgal nem lehet helye „a szokásos üzletmenetnek”, hiszen ahol „vért ontanak, ott tisztességes ember nem üzletel”.

A NATO feladata a szabad világ védelme – hangsúlyozta, megköszönve Bidennek Ukrajna bátor támogatását.

A varsói Királyi Várban Biden kedden este Maia Sandu moldovai elnökkel, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, Tomasz Grodzki szenátusi elnökkel, Donald Tusk volt kormányfővel, a fő lengyel ellenzéki párt elnökével, valamint Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel találkozott.

Az amerikai elnök az ukrajnai háború első heteiben, tavaly márciusban is járt a lengyel fővárosban. Idei varsói látogatása zárónapján, szerdán Biden részvételével tartják Varsóban a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóját.

(Kiemelt képünk: Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke Washington DC -ben, a Fehér Ház keleti szobájában, 2021. augusztus 11 -én . (Fotó: Mandel Ngan / AFP))

Legnépszerűbb cikkeink