Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az ENSZ szerint csaknem 19 ezer áldozata van eddig az ukrajnai háborúnak

Létrehozva:

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala adatai szerint csaknem 19 000 áldozata van eddig Oroszország ukrajnai inváziójának, ám független elemzések még náluk is magasabbra becslik a halálos áldozatok számát. A Brit Védelmi Minisztérium szerint azért ilyen magas a civil áldozatok száma, mert Oroszország nem tesz különbséget polgári és katonai célpont között.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala 2023. február 13-ig 18 955 polgári áldozatot regisztrált azóta, hogy Oroszország megkezdte teljes körű invázióját Ukrajnában. Ez 7 199 halottat és 11 756 sebesültet jelent – áll a Brit Védelmi Minisztérium Twitteren kiadott jelentésében. A hivatal azonban kijelentette, hogy véleményük szerint az áldozatok tényleges száma jóval magasabb: más független elemzések alapján akár 16 000 civil is életét veszthette.

A 2023. januári adatok szerint a harc az 1200 km hosszú frontvonal mentén folytatódott, de elsősorban Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja megyékben összpontosult. Az egészségügyi és oktatási létesítményekben okozott kár egyre súlyosbodó tendenciát mutatott. A Védelmi Minisztérium szerint a civil áldozatok és a polgári létesítményekben okozott hatalmas károk azzal magyarázhatóak, hogy az oroszok nem tesznek különbséget a célpontok között, amikor támadást hajtanak vége tüzérségi és más, területi fegyverrendszereikkel.

(Kiemelt képünk: Mariupol, 2022. április 5. Ukrán katonák egy megrongálódott orosz katonai jármű mellett a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én. MTI/AP/Efrem Lukackij)

Legnépszerűbb cikkeink