Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Republikon: a Fidesz egy év alatt 300 ezer szavazót vesztett

Létrehozva:

A Republikon felmérése szerint a választók harmada bizonytalan, a Fidesz-KDNP egy év alatt mintegy 310 ezer szavazót vesztett a teljes népesség körében.

A Fidesz népszerűsége minimális mértékben csökkent képest tavalyhoz képest, a 310 ezer szavazó 4 százaléknyi veszteséget jelent. A Kétfarkú Kutya Párt megelőzte a Momentumot, de az ellenzék így sem tudja megközelíteni a kormánypártokat – írja Telex. A Republikon Intézet januári pártpreferencia-kutatása azt jelzi, hogy „fel kell kötni a gatyájukat” az ellenzéki pártoknak a közeledő európai parlamenti és önkormányzati választás előtt.

A Fidesz népszerűsége töretlen

A Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes népességen belül – hibahatáron belül – 1 százalékponttal csökkent novemberhez képest, most 28 százalékon áll. Továbbra is a pártválasztók 43 százaléka szavazna a kormánypártokra egy most vasárnapi választáson.

Tavaly januártól a Republikon felmérése szerint csak a bizonytalan szavazók száma emelkedett.

A DK stabilan tartja a második pozícióját a pártok rangsorában, a teljes népességben változatlanul 12 százalék Gyurcsány Ferencék támogatottsága. A pártválasztók körében egy százalékot tudtak javítani novemberhez képest (19), a húsz százalékos határt azonban utoljára tavaly márciusban tudták megugrani a Republikonnál. A Mi Hazánkat találjuk a képzeletbeli dobogó harmadik fokán, Toroczkaiék népszerűsége a teljes népesség körében 6, a pártválasztóknál 9 százalékon áll. A Kutyapártra a biztos választók 8, míg a tisztújításra készülő Momentumra 7 százalék szavazna. Az MSZP-re a teljes népesség 3, a pártválasztók 5 százaléka szavazna, ha most lennének választások.

Az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd is vesztett népszerűségéből

Ungár Péterék népszerűsége januárban 1-1 százalékponttal csökkent, 2, illetve 4 százalékon állnak a teljes népesség körében és a pártválasztóknál. A Jobbik is vesztett 1 százalékpontot a pártválasztók között (3 százalék), míg Karácsony Gergely pártja, Párbeszéd támogatottsága 1-1 százalékponttal nőtt januárban a teljes népesség (2 százalék) és a pártválasztók (3 százalék) között. Ez azt jelenti, hogy az év elején a Jobbik és a Párbeszéd fej-fej mellett áll a Republikon közvélemény-kutatása szerint – írja  a Telex.

Egyetlen párt támogatottsága nőtt kiemelkedően 2023-ban

"A Fidesz-KDNP támogatottsága 2023-ban általánosságban csökkent, ami nem meglepő, mert nehéz évük volt a magyaroknak, ami a kormánypártok támogatottságán eléggé ki tud ütközni. A következő hónapokban, a választásokhoz közeledve meglátjuk, hogy visszapattan-e a kormányerők népszerűsége, ez egyébként meg szokott történni" – magyarázta Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója.  A Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében lehet megfigyelni nagyobb növekedést, a mi felméréseinkben jól szerepeltek idén, korábban ez nem volt jellemző, parlamenti küszöb fölött van már a párt több hónapja – tette hozzá.

(Kiemelt képünkön: Lufira nyomott Fidesz-logó Orbán Viktor beszéde alatt a SYMA csarnokban 2010. április 8-án. Fotó: Pörneczi Bálint / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink