Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az országegyesítés elmarad, de új minisztere lesz

Létrehozva:

Dél-Koreában veterán, eddig négyszer parlamenti képviselőnek megválasztott politikust nevezett ki pénteken Mun Dzse In dél-koreai államfő országegyesítési miniszternek.

Li In Jang alapítója a múlt század 80-as éveiben indult demokráciapárti ifjúsági mozgalomnak, amely akkoriban a kelet-ázsiai ország legnagyobb ifjúsági szervezete volt. Jelölésére széles körben úgy tekintenek, hogy az államfő vele szeretne áttörést elérni a Korea-közi kapcsolatokban.

Észak- és Dél-Korea között rendkívül feszültté vált a viszony az utóbbi időben, mert észak-koreai disszidensek és más aktivisták léggömbök segítségével szórólapokat juttattak a határon át Dél-Koreából, és ezeken a röplapokon erőteljesen bírálták a phenjani rezsimet és a katasztrofális emberi jogi helyzetet.

Li In Jang az ország középső részén fekvő Cshongdzsu városban született 1964-ben, tanulmányait a szöuli Korea Egyetemen végezte. Az egyetemen az intézmény ifjúsági szervezetének elnöke volt. Vezető aktivistája volt az 1987-es, az akkori tekintélyelvű kormányzat elleni országos demokráciát követelő felkelésnek. A mozgalom kivívta azt, hogy az országban közvetlenül válasszanak államfőt, és kezdetét vegye az ország demokratizálódása. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink