Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kim Jong Csol: Nem viszonozzák Észak-Korea jóindulatát

Létrehozva:

Kim Jo Dzsong | Fotó: AFP / Pool / Jorge Silva

A Koreai Munkapárt központi bizottságának alelnöke a közelgő dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlatot bírálta.

Dél-Korea és az Egyesült Államok óriási biztonsági válságot kockáztat a térségbeli feszültség súlyosbításával – idézte szerdán a KCNA észak-koreai hírügynökség az országot irányító Koreai Munkapárt központi bizottságának alelnökét a közelgő dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlattal kapcsolatban.

„A hadgyakorlattal Szöul a Washington ajánlotta szövetséget választotta a két Korea közti béke helyett (…). Meg fogjuk velük értetni, milyen veszélyes döntést hoztak, és azt, hogy egy rossz választás miatt milyen közel kerültek egy óriási biztonsági válsághoz” – szögezte le Kim Jong Csol.

A politikus – aki korábban részt vett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump volt amerikai elnök találkozójának előkészítésében – úgy vélte továbbá, hogy Szöul és Washington nem viszonozzák Phenjan jóindulatát.

A hadgyakorlatot a tervek szerint a jövő héten kezdik meg, de kedden már elkezdődött az előkészítése. Washington és Szöul tagadta, hogy a műveletet támadás előkészítésére használná.

Kedden Kim Dzsong Un húga, a Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályát vezető Kim Jo Dzsong szintén bírálta a műveletet, amelyet egyúttal „árulásnak” minősített Szöul részéről, szintén hangsúlyozta azt is, hogy nem születhet tartós béke a Koreai-félszigeten, ameddig az Egyesült Államok ki nem vonja csapatait és fegyvereit Dél-Koreából.

Kim Jo Dzsong egyébként már augusztus elején óvott egy dél-koreai–amerikai hadgyakorlattól, amely szerinte „árnyékot vetne a Korea-közi kapcsolatok fejlesztésére”.

Az utóbbi években az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai okokra hivatkozva csökkentette egyes hadgyakorlataik volumenét, bár Washington jelenleg is mintegy 28 ezer katonát állomásoztat az országban.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink