Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Újraindult Kim Dzsongun atomreaktora

Létrehozva:

A Jongbjoni Nukleáris Tudományos Kutatóközpont egy 2012-es műholdfelvételen | Fotó: Geoeye Satellite Image Handout / AFP

2018 decemberétől egészen most júliusig viszont nem utalt semmi reaktorműködésre.

Észak-Korea nagy valószínűséggel újraindította jongbjoni atomreaktorát, amelyben általános vélekedés szerint korábban plutóniumot állított elő az atomfegyverei számára – közölte hétfőn megjelent éves jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Észak-Korea a NAÜ-szakértők 2009-es kitiltása után felgyorsította atomfegyver-fejlesztési programját, és hamarosan nukleáris kísérleteit is újraindította, a legutóbbi 2017-ben volt. 

2018 decemberétől egészen most júliusig viszont nem utalt semmi reaktorműködésre, de azóta igen, egyebek között hűtővíz-eltávolítás, ami aggasztó és egyértelmű megsértése az ENSZ biztonsági tanácsi határozatainak – olvasható a jelentésben, amely az észak-koreai atomprogram magvát adó, öt megawattos jongbjoni reaktorra utal. A NAÜ szerint ezenkívül gyanítható, hogy újra bányásznak uránt a pjongszani bányában. 

A magas fokra dúsított urán az atomfegyverek másik fontos eleme a plutónium mellett. A NAÜ bejelentés nélkül, tagállamai tanácskozása előtt teszi fel mindig az internetre éves jelentését. Kína hétfőn azt javasolta, hogy az Egyesült Államok és a Koreai Köztársaság mozdítsa elő a Phenjannal folytatott politikai párbeszédet a Koreai-félszigeten kialakult helyzet lépésről lépésre történő rendezése érdekében. 

A kínai külügyminisztérium szóvivője tudatta: „Reméljük, hogy az érintett felek politikai módszereket alkalmaznak a Koreai-félsziget problémájának megoldására. Olyan hatékony projektet kell kidolgozni, amely mindkét fél aggályait figyelembe veszi”. 

Észak-Korea az utóbbi hónapokban azzal fenyegetőzött, hogy kiszélesíti atomprogramját, ha az Egyesült Államok nem hagy fel „az ellenséges politikával” vele szemben, ami nyilvánvalóan az amerikai büntetőintézkedéseket és a rendszeres dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat jelenti.

A NAÜ-jelentéssel kapcsolatban egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő közölte vasárnap a Yonhap hírügynökséggel, hogy sürgősen fel kell újítani a párbeszédet és a diplomáciát Észak-Koreával.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink