Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újabb rakétakísérlet, idén már a hetedik

Létrehozva:

Az észak-koreai kormány által kiadott 2022. január 5-i képen hiperszonikus rakétát lőnek ki kísérleti céllal Észak-Koreában. A dél-koreai és japán hadvezetés közlése szerint Észak-Korea 2022. január 11-én feltehetőleg ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé. | Fotó: MTI / AP / KCNA / KNS

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre vasárnap, amelyben a közép hatótávolságú ballisztikus rakéta 800 kilométert repült a nyílt tenger irányába – jelentette be a dél-koreai hadsereg.

A rakéta harminc perces útja során 2000 kilométeres magasságot ért el és a jelentések arról számolnak be, hogy a sebessége 16-szor gyorsabb a hangsebességnél.

Ez volt az észak-koreai rezsim hetedik erődemonstrációja az idén. Phenjan 2022 eleje óta rakétakilövések sorozatát hajtja végre. A vasárnapi kísérlettel Észak-Korea megszegte a közepes és nagy hatótávolságú rakéták tesztelésére vonatkozó, saját maga által elrendelt moratóriumát. A tesztelési tilalom a nukleáris kísérletekre is vonatkozott. A közepes hatótávolságú rakéták olyan fegyverek, amelyek hatótávolsága 800 és 5500 kilométer között van.

Mun Dzse In dél-koreai elnök az ENSZ-határozatok megsértésével vádolta meg Észak-Koreát. A világszervezet Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai megtiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakéták tesztelését. A ballisztikus rakéták egyes típusai nukleáris robbanófej hordozására is alkalmasak.

A vasárnapi teszt előtt az ország azt közölte, hogy a csütörtökön kipróbált két harcászati irányított rakétával ellenőrizték az azokon elhelyezett hagyományos robbanófejek teljesítményét.

Észak-Korea rendszeresen tesztel különböző típusú rakétákat. A phenjani kommunista vezetés évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését, ezért kemény nemzetközi szankciókkal sújtják. A rakétakísérleteivel kapcsolatos bírálatokkal szemben Észak-Korea azt állítja, hogy egyebek között az önvédelemhez való jogát gyakorolja.

Az amerikai Indo-csendes-óceáni Parancsnokság szerint a kilövés nem jelentett fenyegetést az Egyesült Államokra és szövetségeseire.
Az Észak-Koreával folytatott amerikai tárgyalásokon mintegy három éve nincs előrelépés. Donald Trump korábbi amerikai elnök két csúcstalálkozón is találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, de ezek a megbeszélések nem vezettek eredményre.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink