Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Macska a Fehér Házban

Létrehozva:

Willow Biden | Fotó: Fehér Ház / AFP

Húsz év után először megint van macskája a Fehér Háznak: a fekete-fehér foltos Willow Biden az új First Cat.

A háziállatok már az alapító atyákkal beköltöztek a rezidenciára, az Elnöki Kedvencek Múzeuma minden állatot számon tart. A legutóbbi cica, George W. Bush fekete macskája, India tömegtüntetéseket robbantott ki Keralában, “sértő” nevével.

Az amerikai elnökök hosszú sorában csak Donald Trump és James K. Polk nem szerette a háziállatokat. A többség, köztük Nixonék és Obamáék kutyások voltak, de Clintonék, Carterék és Fordék is macskás családként maradtak fenn a köztudatban. Bidenéknek van már egy kétéves németjuhásza, Commander, aki még barátkozik új, macska lakótársával. 

Az első elnöki istállót John Adams lovainak, Cézárnak és Kleopátrának építették, az utolsó két lakója Makaróni és Tex, Kennedyék pónijai voltak. Nekik nem volt saját ebük, aztán Hruscsovtól kaptak egy Pushinka nevű orosz keveréket ajándékba. Páran tehenet, birkákat, oposszumot, vagy épp mosómedvét tartottak, Andrew Johnson pedig az elnöki rezidencia egereit etette, bár őket nem listázza a múzeum. Rooseveltnek kész állatkertje volt: a féllábú kakastól a kígyókon, tengerimalacokon át a borzig mindenféle állatot befogadott. A borz harapott, így tőle hamar megvált. Fiai egyszer a második emeletre is felvitték lifttel a pónijukat, hogy betegeskedő testvérüket felvidítsák – mesélte Andrew Hager muzeológus az AP hírügynökségnek. A Fehér Ház istállóiban 1864-ben tűz ütött ki, Lincoln elnök személyesen sietett oda, de sajnos már nem sikerült kihoznia legkisebb fia, Tad póniját. Neki is voltak macskái, ráadásul a Fehér Ház porcelán étkészletéből etette őket: “Ha (a demokrata) Buchanan elnöknek megfelelt, jó lesz a macskáknak is” – mondta aggodalmaskodó feleségének. A szintén republikánus William McKinley két angóra macskája mellett papagájt is tartott, akit némi malíciával a napilap után Washington Postnak nevezett el. Woodrow Wilson háziállata volt Old Ike, az ürü, aki legszívesebben eldobott szivarvéget rágott, míg az elnöki nyáj lelegelte a pázsitot, amit az első világháborúba harcolni küldött kertészek nem tudtak karban tartani. Az elnöki birkák gyapját elárverezték, a befolyt szép összeget a Vöröskereszt kapta.

Legnépszerűbb cikkeink