Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Amerika egyre keményebben bírálja Észak-Koreát

Létrehozva:

Fotó: EPA / Yonhap

Saját népe ellen elkövetett szisztematikus jogsértésekkel vádolta az amerikai külügyminiszter szerdán a phenjani rezsimet, egyúttal hangsúlyozta a hazája és Dél-Korea közti szövetség fontosságát.

Antony Blinken Szöulban találkozott dél-koreai hivatali partnerével, Csung Jui Jonggal, és a megbeszélésen leszögezte, hogy Washington továbbra is kiáll az alapvető emberi jogokért azokkal szemben, akik semmibe veszik őket.

Az amerikai külügyi tárca vezetője elmondta, hazája folytatja az együttműködést Dél-Koreával, Japánnal és más szövetségeseivel az észak-koreai nukleáris leszerelést illetően. Kiemelte, hogy az ezen országok közti partnerség nem csupán Washington és Szöul számára biztosítja a békét és a prosperitást, hanem kulcsfontosságú az indiai- és csendes-óceáni térség, valamint az egész világ számára.

Csung a hazája és az Egyesült Államok közti szövetséget a dél-koreai diplomácia sarokkövének nevezte, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben Joe Biden amerikai és Mun Dzse In dél-koreai elnök is egyeztet egymással, tovább erősítve a kétoldalú kapcsolatokat.

Ahogy keddi tokiói látogatása során, az amerikai külügyminiszter a dél-koreai fővárosban is hangoztatta Washington elkötelezettségét a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térség, illetve a demokratikus értékek és a jogállamiság mellett.

Blinkent elkísérte útjára Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is, aki hangsúlyozta Washington Dél-Koreának nyújtott támogatását. Az Egyesült Államok a koreai háborút lezáró tűzszünet óta katonákat állomásoztat az ázsiai országban, és Austin szerdán leszögezte: a két ország egyetért abban, hogy a katonai készültség mindennél előbbre való, „és a közös felkészültségnek biztosítania kell, hogy akár ma éjjel is készek legyünk a harcra, ha szükséges”.

Míg kedden Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője Washingtonban azt mondta, hogy az Egyesült Államok a diplomáciára és a nukleáris leszerelésre összpontosít Észak-Koreával kapcsolatos politikájában, ugyanazon a napon az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga élesen kifogásolta az épp folyamatban lévő amerikai-dél-koreai közös tavaszi hadgyakorlatokat. „Ha (az Egyesült Államok) nyugodtan szeretne aludni a következő négy évben, inkább tartózkodjon a bajkeveréstől” – hangoztatta.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink