Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Székesegyházban oltakoznak az osztrákok

Létrehozva:

Fotó: AFP / Anadolu Agency / David Visnjic

Bécs városa szerdán újabb oltópontot nyitott. Ezúttal a Stephansdomban, azaz a Szent István-székesegyházban. 

A megnyitón jelen volt Christoph Schönborn bíboros és Michael Ludwig, az osztrák főváros polgármestere is. Ludwig hangsúlyozta, hogy könnyen elérhető oltópontokat kínálnak a lakosságnak, ezért különösen örül, hogy Bécs spirituális és kulturális központjában, a bécsiek által csak „Steffl”-nek nevezett, történelmi múltú székesegyházban is lehetőség lesz az oltásra. Az oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül 10 és 21 óra között lehet megkapni az oltást, az opció egyelőre augusztus 22-ig él. A 18 éven felüliek a Johnson & Johnson, míg a 12-17 éves korosztályba tartozók a BioNTech/Pfizer vakcináját kapják. 

Bécs városa az ingyenes tesztelés mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több embert elérjenek az oltással. Számos bevásárlóközpontban és az Austria Centerben is folyik az immunizálás, sőt, oltóbuszok, illetve egy, erre a célra kialakított kishajó a Dunán is járja a várost.

Ausztriában szerdán átlépte a tízmilliót az új típusú koronavírus ellen beadott oltások száma: eddig 5 364 105 ember kapta meg a vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 891 092-en. Ennek kapcsán Sebastian Kurz kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter közös közleményben köszönte meg az együttműködést azoknak, akik már felvették az oltást, és újfent felhívták a lakosság – különösen a fiatalok – figyelmét az oltás fontosságára. Azonban az elmúlt 24 órában jelentősen megugrott az új megbetegedések száma: 902 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést. A járvány kezdete óta 665 035 pozitív esetet regisztráltak. Kórházban jelenleg 197 vírusfertőzött beteget ápolnak, intenzív kezelésre 48-an szorulnak. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink