Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lemondott a francia kormány

Létrehozva:

Lemondott az Édouard Philippe vezette francia kormány – jelentette be pénteken a francia elnöki hivatal Párizsban, hozzátéve, hogy Emmanuel Macron államfő elfogadta a lemondást.

„Az Élysée-palota hamarosan bejelenti az új miniszterelnök személyét” – közölték, ami hírügynökségek szerint néhány órát jelent.

A lemondás bejelentése nem váratlan, miután Macron kormányátalakításra készült, „egy új csapatot” ígért, „új úton”, hogy új lendületet adhasson elnöksége utolsó két évének. Azt egyelőre nem tudni, hogy újra Philippe-et nevezi ki kormányfőnek, vagy új miniszterelnököt választ a kormány élére.

A koronavírus-járvány alatt a köztársasági elnök többször hangoztatta, hogy szeretné a politikáját teljesen megújítani, és egy „erős, környezetvédő, szuverén és szolidáris gazdasággal” képzeli el a kiutat a recesszióból, amelybe a járvány következményei taszították Franciaországot.

A környezetvédelem és a francia gazdaság zöld fordulata azok után még égetőbb kérdéssé vált, hogy rekordalacsony részvétel mellett a Zöldek szerezték meg a legtöbb francia nagyváros vezetését az önkormányzati választások vasárnap tartott második fordulójában, amelyen Macron pártja, a Köztársaság lendületben jelöltjei sorozatosan vereséget szenvedtek. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink